TRIPOLI - Islamistička ekstremistička organizacija Al Kaida u Severnoj Africi demantovala je noćas vest da je njihov lider Moktar Belmoktar ubijen u američkom vazdušnom napadu prošle nedelje u Libiji.

"Mudžahedin Kaled Abu al-Abas je još živ i zdrav", navodi se u saopštenju organizacije Al Kaida Islamskog Magreba postavljenom na internetu koristeći ime po kome je Belmoktar poznat u krugovima džihadista.

U istom saopštenju se navodi da je "stvarna meta vazdušnih napada bili Libijski lavovi (pobunjenička libijska grupa), prenela je agencija AFP.

Pre četiri dana glavna vesti svetskih agencija bila je da je alžirski ekstremista, veteran Al Kaide i organizator napada na alžirsko gasno postrojenje 2013. godine Belmoktar ubijen u američkom vazdušnom napadu u Libiji,.

I ranije je javljano da je ubijen ekstremista poznat po nadimcima "Neuhvatljivi", "Jednooki" ili "Gospodin Malboro" , pre nego što je navodno ubijen prošlog vikenda u Libiji - što je potvrdila i Libijska međunarodna priznata vlada.

I Pentagon je potvrdio da je Belmoktar bio meta napada, ali nisu tvrdili da je borbeni avion F-15 uspeo da "neutrališe metu".

Dan kasnije, u ponedeljak, ogranak Al Kaide - ekstremistička grupa Ansar al -Šaria takođe je demantovala da je Belmoktar ubijen u tom vazdušnom napadu.

U saopštenju su naveli da je ubijeno sedam "mučenika" u vazdušnom udaru na farmu u blizini Adžabijana, oko 160 kilometara zapadno od libijskog drugog grada po veličini, Bengaziju.