MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


POLITIČKI projekt Novorusija, koji je predviđao ujedinjenje nekoliko regiona zajedničkih u želji da dobiju nezavisnost od Ukrajine, sudeći po izjavama njegovih lidera doživio je kraj. Bivši ukrajinski parlamentarac Oleg Carjev, koji je u vreme vladavine Viktora Janukoviča bio istaknuti član "Ukrajinskih regiona", a posle puča u Kijevu stao na čelo samoproglašenog parlamenta Novorusije, izjavio je da su njihove strukture "zamrznute" jer se ne uklapaju u plan realizacije Minskih mirovnih dogovora.

Preko društvenih mreža Carjev je saopštio da on i njegovi poslanici ne mogu da utiču na situaciju u Donbasu. Praktično to znači da parlament Novorusije više ne postoji. Istovremeno, to potvrđuje i da Moskva zaista želi da se realizuju Minski dogovori, da Donbas dobije veća prava, ali i da ostane u sastavu Ukrajine.

Prestao je da radi i sajt Novorusije. Da se cela priča oko ovih regiona zatvara, potvrdio je u intervjuu za "Večernju Makejevku" ministar spoljnih poslova Donjecke narodne republike Aleksandar Kofman, koji je rekao da su vlasti u Kijevu uspele da uguše prorusko raspoloženje u južnim regionima Ukrajine. On misli da su narodni nemiri počeli suviše rano. U Odesi je poginulo više od 40 pristalica a u Harkovu su uhapšeni mnogi aktivisti pa je pokret bio obezglavljen.

Kofman kaže da nije realno očekivati da će Donjecka republika slati svoje ljude u Harkov, Dnjepropetrovsk ili Odesu. Referendumi u tim oblastima nisu ni održani jer to nije dozvoljavala ukrajinska armija ili su se suprotstavile lokalni vlasti, biznismeni i ukrajinski patrioti. Primera radi, u Harkovu su pohapsili 60 proruskih sledbenika a onda su uz pomoć oligarha Igora Kolomoskog krenuli u organizaciju proukrajinskih mitinga.

Inicijatori projekta Novorusije su još u maju prošle godine okupili predstavnike Dnjepropetrovska, Zaporožja, Odese, Luganska, Nikolajeva, Harkova, Hersona i došli u Donjeck da bi otvorili svečano "Narodni front Novorusije". Prvi čovek njihovog parlamenta je postao Oleg Carjev. Član tog parlamenta je bio i Aleksandar Zaharčanko, sadašnji predsednik Donjecke narodne republike.

Za razliku od njih, potpredsednik Narodnog saveta Donjecke narodne republike Denis Pušilin tvrdi da projekt Novorusije nije napušten, već je sada vreme da se problemi rešavaju političkim umesto vojnim putem.

U Moskvi analitičari tvrde da je posle minskih pregovora prestala potreba za Novorusijom. Sada je glavni zadatak "časna integracija" Donjecke i Luganske republike u sastavu Ukrajine gde bi imale određeni stepen autonomije.


(NE)IZVODLjIVA IDEJA

ŠTO više bude vreme prolazilo, sve više će biti onih koji će postavljati pitanje zašto se uopšte ginulo. Neki će razočarani sigurno kriviti Moskvu, ali je neosporno da je posle pripajanja Krima Rusiji predsednik Vladimir Putin upozoravao na opasnost euforije, jer osim na Krimu, ni u jednoj oblasti u Ukrajini Rusi nisu bili većina, pa je i projekt Novorusije bio teško izvodljiv.