LONDON - Nakadašnji osnivač i pripadnik terorističke organizacije Al Kaida, a od 1998. godine britanski obaveštajac Ajmen Din (37) rekao je u intervjuu za BBC da je Bosna i Hercegovina bila baza za regrutaciju članova Al Kaide.

On je juče naveo da su se neki od lidera Al Kaide borili u odredu El Mudžahid tokom rata u BiH, a među njima je bio i Halil El Hadž sa kojim je Din još kao tinejdžer otišao u Bosnu da se bori.

"Odjednom sam se našao na nekom brdu u BiH sa puškom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, a svi smo bili muslimani", rekao je Din koji je rođen u Saudisjkoj Arabiji.

Jedan od lidera Al Kaide koji je prošao rat u BiH bio je i Halid Šeik Muhamed koji je učestvovao u organizaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u SAD, kazao je Din.

Prema njegoim rečima, posle rata u BiH mnogi borci El Mudžahida počeli su da radikalizuju stavove prema Zapadu i pribegli su terorizmu.

Din je posvedočio da su neki, među kojima i pomenuti Muhamed, bili razočarani što je posle rata u BiH u Sarajevu formirana sekularna, a ne šerijatska vlast.

On je decembra 1998. godine doveden u London, nakon što je proveo 11 dana u Persijskom zalivu u rukama agenata britanske obaveštajne službe MI 6 i od tada je lojalan vlastima u Velikoj Britaniji.