MOSKVA - Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov danas je optužio SAD za uvlačenje Rusije u novi ''hladni rat'' i izrazio strahovanje da bi neprijateljstva mogla eskalirati u oružani sukob.

"SAD nas je već uvukao u novi 'hladni rat', pokušavajući otvoreno da postigne svoj glavni cilj trijumfalizam. Gde će nas sve to odvesti? 'Hladni rat' se već otvoreno vodi. Šta je sledeće", izjavio je Gorbačov u intervjuu za rusku novinsku agenciju Interfaks.

Ovaj 83-togodišnji lider tokom čijeg mandata su ublaženi odnose sa Zapadom i koji je, prema agenciji, ozloglašen u Rusiji jer je dozvolio raspad SSSR-a, rekao je da, nažalost ne može da tvrdi da li će hladni rat dovesti do "vrućeg" rata.

"Bojim se da bi oni mogli da preuzmu taj rizik", rekao je Gorbačov očigledno misleći na SAD, prenela je agencija AFP.

Gorbačov je, u novembru prošle godine, upozorio da je svet bio na ivici novog ''hladnog rata'', a u svojim poslednjim komentarima, on je kritikovao Zapad zbog uvodenja sankcija Rusiji.

"Sve što čujete, iz SAD i Evropske unije, su sankcijama prema Rusiji. Da li su totalno izgubili glave", primetio je Gorbačov.

U decembru prošle godine, Gorbačov je pozvao SAD i EU na "odmrzavanja odnosa sa Rusijom".

AFP podseća da je Gorbačov ranije oštro kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog "imitiranja demokratije", ali je nedavno podržao stav Kremlja rekavši da bi međunarodna zajednica trebalo da pozdravi aneksiju Krima od strane Rusije kao "ispravljanje istorijske greške".