Više od 80 neobeleženih vojnih vozila kreće se ka oblastima koje kontrolišu proruske snage na istoku Ukrajine, izvestio je danas AP.

Izveštači američke agencije videli su tri zasebne kolone vozila - jedno blizu Donjecka, a dva izvan grada Snežna, 80 kilometara istočno.

Vozila su uglavnom transportni kamioni, od kojih neki nose artiljerijske sisteme manjeg i većeg kalibra, a među njima je najmanje jedan oklopni transporter.

Izvan Donjecka viđen je i jedan kamion sa vojnicima.

Uprkos prekidu vatre koji je postignut u septembru, ukrajinska vojska i proruske snage svakodnevno vode borbe, a najžešće su oko aerodroma u Donjecku.

KIJEV: U SUKOBIMA UBIJEN JEEDAN UKRAJINSKI PADOBRANAC

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Jednog vojnika je ubio snajperista u ruševinama uništenog međunarodnog aerodroma u Donjecku, gde su ukrajinske snage praktično opkoljene proruskim snagama, navela je vojska.

Petnaest vojnika je ranjeno pošto su položaji ukrajinske vojske oko zone sukoba izložene neprekidnom bombardovanju, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Iz sedišta samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR)rečeno je da su sukobi u regionu Donjecka manje intenzivni, ali da su borbe u regionu Luganska nastavljene, navodi RIA Novosti.

"Juče je ponovo došlo do pucnjave oko jednog od punktova na ulazu u Nikišino. Ranjena je jedna osoba iz redova proruskih snaga", izjavio je jedan predstavnik vlade samoproglašene DNR, dodajući da su sukobi kasnije tokom dana počeli da jenjavaju.

Međutim sukobi su nastavljeni u zapadnom delu regiona Luganska, gde ukrajinske snage gađaju položaje proruskih snaga i stambene oblasti, dodao je taj predstavnik.

"Ima žrtava među civilinim stanovništvom, tačan broj žrtava se utvrđuje", dodao je on.

Ukrajinska vojska je sredinom aprila pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zaraćene strane su postigle sporazum o primirju 5. septembra na sastanku trilaterlane Kontakt grupe o Ukrajini u Minsku. Memorandum o detaljiima primene prekida vatre usvojen je na drugom sastanku Kontakt grupe 19. septembra.

Od tada obe strane u sukobu optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

VIŠE OD 40.000 IZBEGLICA IZ UKRAJINE U RUSIJI

Više od 40.000 izbeglica iz Ukrajine nalazi se u privremenim prihvatilištima u Rusiji, izjavio je danas predstavnik ruskog ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski.

U Rusiji ima 844 objekata za privremeni smeštaj gde boravi više od 40.000 ukrajinskih državljana koji su morali da napuste domovinu, a među njima je skoro 12.500 dece, rekao je on.

U tim prihvatilištima izbeglice dobijaju sve što im je potrebno, uključujući medicinsku i psihološku pomoć.

Drobiševski je kazao da je ministarstvo za vanredne situacije isporučilo humanitarnu pomoć u region Donjecka u jugoistočnoj Ukrajini, prenosi TASS.

U periodu od 23. avgusta do 4. oktobra šest konvoja je isporučilo više od 7.600 tona humanitarne pomoći u Donjeck i Lugansk.

Pomoć je sadržala hranu, vodu, posteljinu, agregate, filtere za vodu, lekove i gorivo, dodao je Drobiševski.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov je ranije izjavio da će uskoro krenuti sedmi konvoj humanitarne pomoći za region Donjecka pošto su obavljene sve formalnosti.