UBICA Osame bin Ladena odlučio je da progovori.

Doskora poznat samo kao „Pucač“, višestruko odlikovani bivši pripadnik „Foka“, Rob O’Nil (38), koji tvrdi da je upravo on taj koji je 2. maja 2011. godine likvidirao „mozak“ terorističkog napada na Njujork i Vašington progovoriće ovog meseca za američku stanicu TV Foks njuz. Njegova odluka je razgnevila komandante „Foka“ koje ga podsećaju na zakletvu ćutanja.

Kao jedan od najcenjenijih pripadnika „Tima šest“ američkih „foka“, O’Nil je učestvovao u više od 400 borbenih misija i odlikovan 52 puta. Bio je u više desetina tura u aktivnoj borbi, u četiri ratne zone, uključujući Irak i Avganistan. Njegova karijera uključuje tri misije koje su pretočene u holivudske filmove. Tvrdi da mu je predsednik SAD Barak Obama lično čestitao na ubistvu Bin Ladena. Sada rizikuje da svi uspesi budu „zamrznuti“, sa nesagledivim posledicama.

O’Nil se ne obazire mnogo na to. Napustivši posle 16 godina službe „Foke“ izgubio je beneficije. Pošto nije zaokružio 20 godina službovanja, nema prava na povlastice za penziju i zdravstveno osiguranje, što ga je dodatno podstaklo da, protivno pravilima da zauvek ostane „nevidljiv“, izađe iz senke. Nisu ga omeli ni teški problemi u koje je zapao njegov kolega iz „Foka“ Met Bisonet - koji se nakon što je pod pseudonimom Mark Oven objavio knjigu „Nimalo lak dan“ takođe tvrdeći da je on taj koji je usmrtio Osamu bin Ladena - našao na meti istrage Ministarstva odbrane zbog odavanja vojne tajne.

Ubistvo Osame bin Ladena, koje nikada nije dokumentovano fotografijama u javnosti, do danas je obavijeno velom misterije. Pojava drugog marinca, O’Nila koji tvrdi da ga je upravo on likvidirao celoj priči daje dodatnu zagonetnost.

Kako god, O’Nil je postao zvezda. Odrastao u Montani, u marince ga je odvela nesrećna ljubav od koje je pokušao u 19. godini spas da pronađe u vojnoj službi... Njegov juriš na somalijske pirate inspirisao je film „Kapetan Filips“. Film „Jedini preživeli“ otelotvorenje je istinite misije spasavanja njegovog kolege Markusa Laterla. Za „Oskara“ je nominovan i film o ubistvu samog Bin Ladena.

Odluka da progovori pred masovnom TV publikom, druga je stvar. Dva komandanta „Foka“ su javno stavila do znanja da se njegova odluka smatra sramnom, za razliku od njegovog dvaput razvedenog oca koji mu pruža podršku „u svemu što radi“.

Ne brine ga, kaže, ni moguća odmazda džihadista. Za razliku od oca, O’Nilova supruga je još prošle godine, kada je on za štampane medije govorio pod pseudonimom, bila zabrinuta za bezbedonst porodice, njihove dece.


VIŠE VERZIJA

VEĆ posle intervuja koji je O’Nil dao pod pseudonimom „Pucač“ za „Eskvajer“ 2013. godine, jedan neimenovani specijalac iz „Foka“ je za Si-En-En postavio pitanje istinitosti njegovih navoda. Rob OžNil tvrdi da je Bin Ladena usmrtio sa tri pogotka u glavu, sa male razdaljine, tokom racije u Abotabadu u Pakistanu. Drugi specijalac precizira, međutim, da je O’Nil jednim hicem ranio Bin Ladena kada je promolio glavu, a zatim se bacio na dve žene u sobi da ne bi aktivirale samoubilački napad. Za to vreme su druga dva specijalca ranjenog Bin Ladena, usmrtila pucnjima u grudi.

U knjizi „Nimalo lak dan“ Met Bisonet piše da je on Bin Ladena ubio pucnjem u čelo, u trenutku kada je terorista promolio glavu kroz vrata u svom skloništu u Pakistanu. Zatim su, kaže, on i njegov saborac ispalili još nekoliko rafala u Osamine grudi.