POPULARNOST na kojoj su Baraku Obame zavidele i holivudske zvezde kada je ušao u Belu kuću, šest godina kasnije istopila se kao mehur od sapunice. Iako se ime Baraka Obame nije nalazilo na glasačkim listićima u utorak, kada su Amerikanci birali članove Kongresa, deo guvernera i lokalne vlasti, prvi tamnoputi predsednik SAD doživeo je, na polovini drugog mandata, težak fijasko. Obamine demokrate su teško poražene na izborima, na kojima su republikanci preuzeli oba doma Kongresa.

Broj mesta u Predstavničkom domu povećali su na najmanje 242 od ukupno 435 mesta, povećavši većinu na obim kakav nisu imali od pre Drugog svetskog rata. Republikanci su od demokrata preuzeli i Senat, kao i veći broj guvernerskih fotelja. Šef Bele kuće je u izuzetno teškoj poziciji.

Frustracija oko 54 odsto Amerikanaca, nezadovoljnih politikom predsednika u koga su, posle istorijske nepopularnosti njegovog prethodnika, republikanca, Džordža Buša, polagali mnogo nade, sada je iskazana teškim kažnjavanjem na glasačkim listićima. Republikanci su osvojili većinu u Senatu prvi put od 2006. godine, dobivši najmanje 52 od 100 mesta.

Demokrate su naslućivale da im se na ovim izborima ne piše dobro, ali rezultati su se pokazali gorim od najcrnjih prognoza. Obamina partija izgubila je u Severnoj Karolini, Koloradu, Ajovi, državama koje su ga 2008. godine prvog lansirale ka prestižnoj vašingtonskoj adresi. Čak i u Obaminom Ilinoisu, demokratski guverner morao je da preda vlast republikancu. Skot Voker, republikanski guverner Viskonsina, mogući predsednički kandidat, preživeo je pokušaj demokrata da ga „oduvaju“.

DžORDž BUŠ TREĆI REKORDNI broj od 100 žena je izabran za novi Kongres, uključujući prvu Afroamerikanku, republikanku Miu Lav. Ujedno, prvi Afroamerkanac sa juga SAD u Kongresu od 1870. godine je Tim Skot. Unuk, odnosno bratanac bivših predesdnika SAD iz loze Bušovih, Džordž Buš Treći, ušao je ove godine u Kongres.

Obama je čestitao nekolicini republikanaca koji su slavili i najavio da će u petak da primi predstavnike obe partije u Beloj kući, na postizborno „pomirenje“. Iako je novi lider većine američkog Senata, republikanac Mič Mekonel, džentlmenski prihvatio Obaminu ruku pomirenja, izrazivši nadu da će obe partije da rade zajedno na pitanjima oko kojih mogu da se slože, malo ko u Vašingtonu veruje da će to zaista i da se dogodi.

Teško je poverovati da će, samo dve godine uoči predsedničkih izbora 2016. godine, trijumfom opijeni republikanci propustiti istorijsku priliku da poentiraju jurišom na Belu kuću. Analitičari, štaviše, predviđaju da će konzervativci od poslednje dve godine poslednjeg Obaminom mandata da učine pakao.

Već u narednim nedeljama se očekuje da će republikanci na krilima novog odnosa snaga u Kongresu da „miniraju“ predsednikove planove da milionima ilegalnih imigranata otvori put za osvajanje američkog državljanstva. Republikanci već sada takvu mogućnost nazivaju „ilegalnom amnestijom“, koja je protivna američkom Ustavu. Slično bi moglo da bude i sa drugim zakonskim inicijativama, pa će Obami kao jedini lek da ostane to da na zakone stavlja - veto.PUTIN ISPRED BARAKA

CRNI oblaci nadvili su se nad Barakom Obamom i na globalnoj sceni. Prema oceni američkog poslovnog magazina „Forbs“, ruski predsednik Vladimir Putin, uprkos svim kontroverzama oko ukrajinske krize, drugu godinu zaredom „potukao“ je američkog kolegu i ponovo proglašen za najmoćnijeg čoveka planete. Treći je kineski lider Sji Đinping. Obama je prethodno bio na čelu liste svake godine, izuzev 2010, kada ga je pretekao tadašnji kineski predsednik Hu Đintao. Na četvrtom mestu ove godine je papa Franja, a sledi ga najmoćnija žena sveta, nemačka kancelarka Angela Merkel.


MARIHUANA I ABORTUS

AMERIKANCI su se na izborima izjašnjavali i o drugim pitanjima, kao što su legalizacija marihuane, i povećanje minimalne nadnice. U distriktu Vašington i Oregonu izjasnili su se za legalizaciju malih količina marihuane za ličnu upotrebu. Arkanzas, Nebraska i Južna Dakota, kojima dominiraju republikanci, izjasnili su se za povećanje minimalne cene rada. Kolorado i Južna Dakota glasali su protiv abortusa.