VAŠINGTON - Republikanska stranka je zahvaljujući pobedama u više saveznih država preuzela kontrolu nad američkim Senatom odnosno celim Kongresom, što će iskomplikovati poslednje dve godine mandata predsednika SAD Baraka Obame, preneo je Glas Amerike.

Birači, nezadovoljni Obamom, zabrinuti zbog ekonomije i umorni od političkog zastoja u Vašingtonu obezbedili su republikancima većinu u oba doma Kongresa prvi put od izbora 2006. godine.

Republikanski kandidati porazili su demokratske senatore u saveznim državama Zapadnoj Virdžiniji, Arkanzasu, Južnoj Dakoti, Montani, Koloradu, Severnoj Karolini i Ajovi.

Republikancima je bilo potrebno šest demokratskih mesta da bi osvojili većinu u Senatu.

U Zapadnoj Virdžiniji, republikanski kandidat Šeli Mur Kapito pobedila je u izbornoj trci za naslednika demokratskog senatora Džeja Rokfelera, koji ide u penziju. Bivši guverner Južne Dakote, republikanac Majk Raunds, preuzeće mesto senatora Tima Džonsona. Raunds je pobedio demokratu Rika Vilenda i dva nezavisna kandidata.

U tesnoj izbornoj trci u Arkanzasu, republikanac Tom Koton porazio je demokratskog senatora Marka Prajora. U Koloradu je pobedio republikanski kandidat Kori Gardner, a u Montani Stiv Dejns. Republikanka iz Ajove Džoni Ernest pobedila je demokratu Brusa Brejlija, dok je Tom Tilis porazio demokratsku senatorku Kej Hejgen u Severnoj Karolini.

Lider većine u Senatu i jedan od najmoćnijih političara u zemlji biće senator Mič Mekonel, koji je u izbornoj trci u Kentakiju osigurao šesti mandat.

Demokrate su ranije odnele pobedu u Nju Hemširu, gde je senatorka Džin Šahin ponovo izabrana na taj položaj.

Predsednik Barak Obama ranije danas je rekao da su se demokrate u Senatu danas suočile sa možda najtežim izborima od 1958. godine, kada su republikanci izgubili 13 mesta u Senatu za vreme tadašnjeg predsednika Dvajta Ajzenhauera.

Prema procenama medija, republikanci su zadržali kontrolu nad Predstavničkim domom i možda čak povećali već solidnu većinu. Nakon današnjih izbora, republikanci će kontrolisati Kongres poslednje dve godine Obaminog mandata.

To bi moglo da pokrene nove sporove sa Obamom o njegovom najvažnijem zakonodavnom dostignuću – velikoj reformi sistema zdravstvene zaštite koji je dozvolio milionima da dobiju zdravstveno osiguranje koje ranije nisu mogli da priušte.