Rusija se usprotivila saopštenju Saveta bezbednosti UN u kome se kritikuju izbori koji su juče održani u Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev.

O saopštenju SB UN vodila se rasprava u petak i ponovo za vikend, ali je Rusija bila nepokolebljivo protiv, navodi AFP.

U predlogu teksta, koji je sastavila Litvanija, pisalo je da su izbori održani u nedelju u Donjecku i Lugansku u suprotnosti sa mirovnim sporazumom iz Minska dogovorenog u septembru.

"Oni su pokušali da naprave nacrt saopštenja u petak i subotu. Sastavili su ovaj dokument, ali sve je blokirala Rusija", izjavio je Sergejev.

Evropski lideri su rekli Rusiji da ne priznaju rezultate izbora u istočnoj Ukrajini, a generalni sekretar UN Ban Ki mun je prošle nedelje izrazio žaljene zbog izbora nakon što je Rusija objavila da će priznati njihov ishod.

Oland: Putin da ne prizna izbore u Donjecku

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da ne prizna izbore koji su održani u Donjecku i Lugansku u istočnoj Ukrajini.

Upozoravajući da bi jučerašnji ti izbori mogli ugroziti teritorijalni integritet Ukrajine, Oland je apelovao na Putina da "ostane unutar okvira" sporazuma iz Minska kojim je 5. septembra uspostavljen prekid vatre, prenosi AFP.

Zemlje članice EU će u toku ove nedelje razgovarati o izborima koji su juče održani u Donjecku i Lugansku, objavila je danas portparolka visoke predstavnice EU za spoljnju politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

Kijev i Zapad smatraju izbore u Donjecku i Lugansku nelegitimnim.

Moskva poštuje rezultate u Donbasu, EU ne

Moskva poštuje rezultate izbora u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, a Evropska unija smatra da su oni prepreka miru u toj oblasti i neće ih priznati.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u nedelju uveče da Moskva poštuje izraženu volju građana na jugoistoku Ukrajine, preneo je Tas.

Izbori u regionima Donjecka i Luganska održani su generalno na organizovan način uz veliki odziv glasača, navelo je ministarstvo u saopštenju, dodajući "Mi priznajemo izraz volje građana na jugoistoku".

"Izabrani predstavnici dobili su mandat da reše političke zadatke ponovnog uspostavljanja normalnog života u regionima", kaže se u saopštenju.

Nova šefica spoljne politike EU Federika Mogerini saopštila je u Briselu da su izbori na istoku Ukrajine prepreka miru i da ih EU neće priznati.

"Današnje predsedničke i parlamentarne izbore u Donjecku i Lugansku smatram novom preprekom na putu ka miru u Ukrajini. Glasanje je nezakonito i nelegitimno i Evropska unija ga neće priznati", rekla je Mogerini nakon što su proruske snage izabrale svoje vodstvo.

Prevremeni lokalni izbori u skladu s ukrajinskim zakonom, kao što je to predviđeno dogovorom iz Minska, "bili su legalan i legitiman način da se obnovi demokratski mandat lokalnih vlasti u tim delovima Ukrajine.

Pozivam sve strane da rade prema takvim izborima", rekla je Mogerini a preneo Rojters. Ranije danas, lokalna Centralna izborna komisija saopštila je da premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko vodi na današnjim predsedničkim izborima u oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini sa 70 odsto glasova posle prebrojanih 50 odsto glasačkih listića.

Partija Zaharčenka takođe vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu).

Zaharčenko je ranije juče izrazio nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle izbora.

"Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri", rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, preneo je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.