Al-Kaida u islamskom Magrebu odbacila je proglašenje islamskog kalifata u Iraku i Siriji, navodeći da ima nedostatke koje bi džihadski lideri trebalo da otklone, objavljeno je na blogu SITE intelligence.

Grupa je, u poruci od 4. jula, takođe ponovila vernost lideru cele Al-Kaide Ajmanu al-Zavahiriju čije je liderstvo izgleda dovela u pitanje nedavno proglašena Islamska država, saopštila je monitoring grupa sa sedištem u SAD, a preneo AFP.

Islamska država (IS) bori se u Siriji i Iraku, a 29. juna proglasila je "kalifat", sistem vladavine okončan pre gotovo 100 godina, padom Otomanskog carstva.

U audio snimku postavljenom na internetu, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), proglasila je svog vođu Abu Bakra al-Bagdadija "kalifom" i "liderom muslimana gde god se nalazili".

"Šura (Savet) Islamske države sastao se da bi razgovarao o kalifatu. Islamska država odlučila je da uspostavi islamski kalifat i imenuje kalifa muslimanske države", rekao je tom prilikom portparol ISIL-a Abu Mohamad al-Adnani.

Bagdadi je prihvatio dužnost i tako postao lider svih muslimana, preneo je AFP.

"Reči "Irak" i "Levant", uklonjene su iz naziva Islamske države, u zvaničnim dokumentima", dodao je Adnani opisujući kalifat kao "san u srcima svih muslimana" i "nadu svih džihadista".

Od smrti proroka Muhameda, kalif je predstavljao "princa" ili "emira svih verujućih".

Posle prva četiri kalifa koji su nasledili Muhameda, kalifat je doživeo svoje zlatno doba u vreme dinastije Omajada od 661. do 750. godine, a kasnije pod Abasidima, od 750. do 1517.

Ovaj sistem vladavine ukinut je padom Otomanskog carstva 1924. godine.

Kalifat je sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti naslednik Muhameda, ali to nije nasledan položaj, već bi se birao isključivo među najpobožnijim i najobrazovanijim muslimanima.