Španski kralj Huan Karlos danas je prisustvovao vojnoj paradi poslednji put pre abdikacije u korist svog sina, princa Filipa.

Filip je bio u kraljevoj pratnji na godišnjoj ceremoniji Dana oružanih snaga Španije, priređenoj u čast svih onih koji su dali život u službi nacije, naveo je AP.

Američka agencija prenosi i rezultate najnovije ankete, prema kojoj se većina Španaca zalaže za održavanje referenduma o tome da li zemlja treba da ostane monarhija.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija Metroskopija pokazuje da 62 odsto građana želi da "u nekom trenutku" bude održan referendum.

Većina ispitanika podržala je kraljevu odluku da abdicira.

Rezultati ankete objavljeni su danas u španskom dnevniku "Mundo".

Filip treba da bude krunisan 19. juna.

Kralj Huan Karlos saopštio je prošle sedmice premijeru Španije Marijanu Rahoju da će abdicirati, posle skoro četiri decenije na tronu.

Rahoj je izjavio da kralj, kojem se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, odlazi s prestola iz ličnih razloga.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos (76), koji je pomogao u tranziciji Španije u demokratiju 1970-ih godina posle Frankove diktature, izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova.

Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Huan Karlos je stupio na presto posle smrti generala Fransiska Franka, novembra 1975. godine.

Pod njegovom vladavinom, Španija je prerasla u stabilnu demokratiju, strogo ustavnu monarhiju, s nizom specifičnih autonomija, kao i dugogodišnju prosperitetnu ekonomiju, a članica Evropske unije (tadašnje Evropske zajednice) postala je 1986. godine.

Popularni španski monarh 2012. godine našao se usred skandala zbog preskupog putovanja u Bocvanu, gde je učestvovao u lovu na medvede na vrhuncu ekonomske krize u Španiji.

Mediji su pisali da takvo putovanje košta više nego što za godinu dana zaradi prosečan Španac, a situaciju je pogoršala i povreda koju je kralj u tom lovu zadobio, zbog koje je morao da operiše kuk.

Za jedno putovanju u Bocvanu radi ubistva slona potrebno je odvojiti 44.000 evra, što je oko dva puta više od prosečne godišnje zarade, pisao je dnevnik "Pais".

Šest godina ranije, 2006, kralj je imao skandal sa medvedom: guverner ruske Vologdske oblasti Vjačeslav Pazgaljov je pokrenuo istragu zbog navoda da je španski kralj tokom boravka u Moskvi ubio medveda, nakon što je životinja bila nahranjena medom pomešanim sa votkom - da bi je kralj lakše ulovio.

Zbog tog ruskog medveda i obelodanjivanja ogromnih troškova kraljevske porodice, kao i preispitivanja da li je princ Filip prikladan za naslednika trona, godine 2007. zabeležen je nagli pad popularnosti nekad obožavanog monarha.

Zbog strasti za lovom na medvede, morao je da se odrekne i pozicije predsednika Svetskog fonda za divlje životinje, pošto je zaključeno da iako nije zabranjeno loviti medvede - ipak je neprikladno, sa te pozicije.

Huan Karlos je napunio naslovne strane širom sveta i diplomatskim skandalom pošto se neočekivano nediplomatski obratio predsedniku Venecuele Ugu Čavesu na samitu u Čileu, kada mu je iznervirano rekao: "Zašto više ne ućutiš!?"