U UTORAK je na hiljade antirojalista protestvovalo na centralnom trgu u Madridu i na ulicama drugih gradova Španije tražeći referendum o opstanku monarhije posle najave abdikacije kralja Huana Karlosa. Bez obzira na to, vlada je pokrenula proceduru ustoličenja budućeg kralja Felipea VI, proces koji će verovatno trajati nedeljama.

Pristalice monarhije već dugo su u defanzivi, a kritičari najčešće ističu da je za to kriv odlazeći kralj Huan Karlos zbog svojih skandala i ponašanja koje je načelo ugled trona. Zato mnogi ističu da dolazak na presto njegovog jedinog sina Felipea (45) može samo da koristi monarhistima. Princ, koji ima i dve starije sestre, neće naići na mnogo toga nepoznato jer je već dugo u mnogim stvarima zamenjivao svog obolelog oca. Uostalom, samo u 2011. godini obavljao je više zvaničnih dužnosti i predstavljao špansku krunu čak 253 puta, više nego tokom iste godine njegov otac.

Diplomirao je pravo na madridskom univerzitetu, master stekao tokom dvogodišnjeg boravka na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu, a četiri godine je pohađao i Špansku vojnu akademiju. U političkom slislu poseban interes pokazuje za bivše španske južnoameričke kolonije. Veliki je ljubitelj sporta, i bio je u španskom olimpijskom jahting timu na Olimpijadi u Barseloni.

Felipe se 2004. oženio sa TV zvezdom, Leticijom Ortiz koja ne potiče iz aristokratske porodice i koja je već bila udata, sa kojom ima dvoje dece.