Ukrajinska vojska minobacačkom paljbom napala je istočni grad Slavjansk sa brda Karačun.

Samoproglašena „Luganska Narodna Republika“, čiju su nezavisnost podržali žitelji regiona na referendumu, obratiće se Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zajednici sa molbom za međunarodno priznanje.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov osudio je referendum o nezavisnosti Donjecke oblasti i Luganska i nazvao ga nelegalnom farsom.

09:32 - EU MINISTRI DANAS O UKRAJINI

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku Saveta za spoljne poslove.

Zvanično, glavna tema su pripreme za predstojeći završni samit prvog polugođa, koji će se održati krajem juna, ali očekuje se da ukrajinska kriza ponovo dominira debatom.

Tanjug iz diplomatskih izvora saznaje da se ne očekuju drastični potezi, ali da će "crna lista" EU sa imenima ruskih funkcionera kojima je zabranjeno izdavati vize i dozvoliti raspolaganje novcem u evropskim bankama biti proširena za još nekoliko imena.

Za sada ta lista, koju je Savet dosad u više navrata dopunjavao, obuhvata 48 ljudi.

10:05 - TURČINOV: REFERENDUM JE NELEGALNA FARSA

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov osudio je jučerašnji referendum o nezavisnosti Donjecke oblasti i Luganska i nazvao ga nelegalnom farsom.

Turčinov je referendum održan u istočnim delovima Ukrajine nazvao farsom koju je inspirisala Rusija da bi destabilizovala Ukrajinu i srušila rukovodstvo u Kijevu, prenosi Rojters.

On je izjavio da izbori na kojima su, kako je rekao, "pro-ruski pobunjenici" proglasili većinsko glasanje za raskid sa Kijevom, nema legalne konsekvence za Ukrajinu.

"Ovaj proces inspirisalo je rukovodstvo Ruske Federacije i destruktivan je prema ekonomiji Donjeckog i Luganskog regiona, preti životu i dobrobiti građana, a cilj je - destabilizacija situacije u Ukrajini, remećenje predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj, kao i podrivanje ukrajinskih vlasti", rekao je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine.

10:23 - EŠTON: KLjUČNO JE ODRŽATI IZBORE U UKRAJINI

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je jutros, uoči početka sastanka šefova diplomatije zemalja članica Evropske unije, da su predsednički izbori ključni za dalji razvoj događaja u Ukrajini.

"Izbori su od suštinske važnosti, jer će građanima Ukrajine omogućiti da se izjasne o svojoj budućnosti", rekla je Ešton.

Ona je najavila da će danas biti reči i o referendumima u Donjecku i Luganjsku, koje EU smatra nelegalnim i nelegitimnim.

10:41 - UKRAJINSKA VOJSKA NAPALA SLAVJANSK

Ukrajinska vojska je jutros minobacačkom paljbom napala istočni grad Slavjansk sa brda Karačun, a izveštaja o žrtvama, zasad nema, javila je s mesta napada agencija Itar Tass.

Minobacačka paljba započela je oko pet ujutro po lokalnom vremenu, a eksplozije su se čule u intervalu od po jedan minut.

Nacionalna garda gađa kontrolne punktove, ali ima nekih izveštaja da su granate pogodile stambene kuće.

11:01 - KREMLj: POŠTUJEMO REZULTATE REFERENDUMA

Rusija je danas saopštila da poštuje rezultate referenduma u dva regiona na istoku Ukrajine i da očekuje njihovu primenu mirnim putem.

12:10 - LAVROV: VISOK ODZIV

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je odziv na juče održanim referendumima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, bio visok bez obzira na pokušaje da se glasanje onemogući angažovanjem ekstremista-ultraradikala i vojske, teškog oružja protiv civila u kom je bilo žrtava.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Moskva polazi od toga da će "praktična realizacija rezultata glasanja proteći na civilizovan način, bez ikakvih recidiva nasilja, uz pomoć dijaloga između Kijeva i Donjecke i Luganske oblasti", prenele su ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je ponovio da je u Ukrajini potrebno organizovati nacionalni dijalog na osnovu predloga koje je izneo predsedavajući OEBS-a, švajcarski predsednik Didije Burkhalter.
Ruski ministar je, međutim, izrazio sumnju da bi to moglo da se dogodi u skorije vreme.

"Nisam siguran da će se u tome uspeti u skorije vreme, ali smatram neophodnim pokretanje nacionalnog dijaloga na osnovu predloga predsedavajućeg OEBS", rekao je Lavrov, dodajući i da je to potrebno učiniti "paralelno sa istragama počinjenih zločina".

Ministar inostranih poslova Rusije je rekao da se Burkhalterova "mapa puta" ne obelodanjuje zbog pozicija Vašingtona i Kijeva, ali da Moskva veruje da je to potrebno učiniti što pre.

"Nažalost, neko u Vašingtonu i Kijevu protivi se priključenju (ukrajinskih) regiona u dijalog i baš zbog toga, između ostalog, uprkos našoj spremnosti, 'mapa puta' koju je pripremio predsedavajući OEBS-a, se ne obelodanjuje", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje da Kijev i dalje ne shvata potrebu razgovora sa "svojim sopstvenim narodom".

13:15 - "LUGANSKA NARODNA REPUBLIKA" TRAŽIĆE OD UN PRIZNANjE

Samoproglašena „Luganska Narodna Republika“, čiju su nezavisnost podržali žitelji regiona na referendumu, obratiće se Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zajednici sa molbom za međunarodno priznanje, izjavio je danas pres sekretar "armije jugoistoka" Vasilij Nikitin, a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

"Pripremamo obraćanje UN i međunarodnoj zajednici o priznanju", rekao je Nikitin.

On je najavio da će kasnije popodne na mitingu biti proglašeni zvanični rezultati referenduma i dalje postupanje "LNR".

13:41 - JANUKOVIČ POZVAO KIJEVSKE VLASTI DA POVUKU VOJSKU

Kijevska "ubilačka hunta" već je ubila više od 300 miroljubivih građana u Ukrajini, rekao je svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je pozvao kijevske vlasti da povuku vojsku i naoružanje iz regiona Donjeck, Lugansk, Odesa i drugih i da obustave nasilje i teror nad sopstvenim narodom.

"Apelujem na vas da stanete. Ceo svet je video koliko je ljudi izašlo na referendum! I vi možete da ignorišete te rezultate, ali ni vi ni Evropa ni neke druge zemlje ne možete da priznate da nema terorista i da vodite rat protiv sopstvenog naroda", rekao je Janukovič, prenela je agencija Itar Tass.

Narod svakog dana vidi šta radite sa zemljom. Vi ste već prešli tačku sa koje nema povratka, dodao je Janukovič.

"Apsolutna većina područja Donbas došla je na referendum da da svoj glas bilo kakvoj vrsti državnosti", rekao je Janukovič, koji je istakao da je nestalo strpljenje ukrajinskog naroda.

Prema Janukoviču, narod je glasao protiv situacije u kojoj je moguće da se sopstveni narod nazove teroristima i da počne da se nezakonito ubija.

"Mogu da priznam neke od mojih strateških grešaka sada, ali moje je duboko ubeđenje da ni moć, ni karijera ni finansijski uspeh ne mogu da koštaju ljudski život", rekao je Janukovič.

13:57 - EU PROŠIRILA SANKCIJE RUSIJI

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije dogovorili su se danas da dodaju nova imena na listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i koriste usluge evropskih banaka, nezvanično je saopšteno u Briselu.

Evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman rekao je novinarima da je na današnjem sastanku ministarskog saveta odlučeno da se na listu doda još 13 osoba i dve ruske firme, čija će imena biti poznata sutra.

Uz ranije donete mere, evropska "crna lista" obuhvata ukupno 61 osobu, a na njoj su uglavnom bliski saradnici predsednika Vladimira Putina i funkcioneri vojno-bezbednosnog aparata.

Očekuje se da informacija o novim sankcijama bude zvanično objavljena danas popodne.

16:40 - "DONjECKA NARODNA REPUBLIKA" PROGLASILA SUVERENOST

"Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na saopštenje "privremene vlade".

16:42 - SIMETRIČAN ODGOVOR RUSIJE NA ZATVARANjE VAZDUŠNOG PROSTORA

Ruska federalna agencija za avionski saobraćaj saopštila je danas da će simetrično odgovoriti ukoliko Ukrajina zatvori vazdušni prostor ruskim avionima.

Ukoliko se nastavi praksa zabrane letova ruskim avionima do Simferopolja preko ukrajinskog vazdušnog prostora, Rusija će simetrično odgovoriti, navela je agencija, a preneo Itar-tas s.

Rusija do sada nije preduzela nikakve mere, ali će možda to uraditi nakon incidenta kada je bio zabranjen prelet avionu u kojem je bio zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, na letu od Kišinjeva do Moskve i nazad 10. maja, navodi ruska agencija.

17:37 - GASPROM UKRAJINI:PLATITE GAS ILI ZAVRĆEMO SLAVINU 3. JUNA

Ruski državni energetski gigant Gasprom upozorio je danas da bi mogao da prekine dostavu prirodnog gasa Ukrajini 3. juna, što bi moglo da ugrozi isporuku gasa za najmanje 18 evropskih zemalja.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler poručio je danas da Ukrajina mora unapred da plati junsku isporuku zbog zaostalih dugova, prenosi agencija Frans pres.

"Ukrajina ima rok do 3. juna ujutru da plati ili će tog meseca primiti nula kubnih metara gasa", rekao je Miler za rusku agenciju Interfaks.

18:37 - NOVE OPTUŽBE EU I SAD PROTIV RUSIJE ZBOG TRGOVINE

Evropska unija je danas pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) optužila Rusiju da ništa ne čini da se ublaže trgovinske tenzije, dok su SAD navele da Moskva primenjuje nove trgovinske restrikcije.

Iako su Rusija i EU pokrenule po dve međusobne tužbe u poslednjih godinu dana u okviru STO, Brisel sada tvrdi da potezi Moskve prevazilaze one zbog kojih je EU podnela tužbu protiv Rusije, prenosi Rojters.

"Postoji realna zabrinutost oko niza pitanja. Radi se o tome da jedna od važnih članica STO nema stav koji se očekuje", rekao je ambasador EU pri STO Angelos Pangratis.

18:41 - NARODNI GUBERNATOR: NEZAVISNOST LUGANSKA OD UKRAJINE

"Narodni gubernator" Valerij Bolotov izjavio je danas na mitingu u Lugansku da je "Luganska Narodna Republika" (LNR) proglasila nezavisnost od Ukrajine.

"Izabrali smo sopstveni put nezavisnosti od samovolje i krvavog diktata kijevske hunte, fašizma i nacionalizma, put slobode, put vladavine zakona", rekao je Bolotov, prenose RIA Novosti.

19:05 - RUSIJA POZVALA KIJEV DA ORGANIZUJE DEBATU O BUDUĆNOSTI

Rusija je danas pozvala ukrajinsku prelaznu vladu da održi nacionalnu debatu o budućoj strukturi države, nakon što su separatisti u dva istočna regiona proglasili pobedu na referendumu o samoupravi, javio je Rojters.

19:59 - ROMPEJ: REFERENDUM BIO ILEGALAN

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej osudio je danas separatističko glasanje na jugoistoku Ukrajine kao ilegalno i dodao da je Brisel spreman da preduzme dalekosežne korake prema Rusiji ukoliko ona ne uspe da deeskalira krizu.

"Mi ne priznajemo jučerašnje takozvane referendume. Oni su ilegalni, nelegitimni i neverodostojni", rekao je Rompej novinarima u Kijevu.

On je dodao da je Evropska unija spremna da preduzme "dodatne, dalekosežne korake" u većem broju oblasti "ukoliko Rusija ne uspe da pomogne u rešenje konflikta", preneo je AFP.

23:07 - EU UVELA SANKCIJE VOLODINU I ŠAMANOVU

EU uvela je sankcije prvom zameniku načelnika ruskog Generalštaba Vjenčeslavu Volodinu i komandantu ruskih vazdušno-desantnih jedinica Vladimiru Šamanovu, kao i dvema kompanijama na Krimu - PJSC Černomorneftegaz i Feodosija.

23:23 - KANADA UVELA SANKCIJE ZA 12 RUSKIH ZVANIČNIKA

Kanada je danas uvela sankcije protiv još 12 ruskih iukrajinskih zvaničnika nakon jučerašnjeg referenduma na istoku Ukrajine, na kojem su građani Donjecke i Luganske oblasti velikom većinom glasova izglasali nezavisnost od Ukrajine.

"Danas objavljujemo uvođenje sankcija protiv dodatnih šest ruskih i isto toliko ukrajinskih pojedinaca koji su doprineli ruskom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", izjavio je kanadski premijer Stiven Harper, a prenela agencija AFP.