Vlada Ukrajine nastavlja "aktivnu fazu antiterorističke akcije". Keri upozorio Rusiju na nove sankcije ukoliko se ne smire tenzije na istoku Ukrajine. Samoproglašene vlasti u Donjecku traže privremeni Ustavni sporazum o nezavisnosti.

Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov


11:26 - IVANOV: UKRAJINA JE BURE BARUTA

Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri", upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će pre ili kasnije da eksplodira".
"Amerika neće ponuditi ozbiljnu pomoć Kijevu i neće se obavezati na značajne ekonomske troškove", napisao je Ivanov u članku koji je objavio ruski dnevnik "Rosijskaja gazeta".
Ivanov smatra i da bi bila "fatalna greška" ukoliko se ne nastavi posao koji se tiče ispunjavanja dogovora sa prošlonedeljnog sastanka u Ženevi na kome su učestvovali šefovi diplomatije SAD, Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

11:28 - KERI UPOZORAVA NA NOVE SANKCIJE

 Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u telefonskom razgovoru šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije protiv Rusije ukoliko se ne smire tenzije u istočnim gradovima Ukrajine, navodi Rojters.

Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Američki državni sekretar je tokom telefonskog razgovora naveo, kako se prenosi, dokaze o tome da separatisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinskih institucije, zarobljavaju novinare i druge civile.

Stejt department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažuje na rešavanju krize u saradnji sa ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamenu za amnestiju.


11:52 - RUSIJA SPREMNA U SLUČAJU NAPADA

Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruski kanal RT.

"Ako budemo napadnuti, sigurno ćemo odgovoriti. Ako naši interesi, naši legitimni interesi, interesi Rusa budu direktno napadnuti, kao što su u Južnoj Osetiji na primer, ne vidim nijedan način osim uzvraćanja u skladu sa međunarodnim zakonom", istakao je šef ruske diplomatije.

Govoreći o gomilanju trupa na granici Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da ruske trupe nisu prešle u Ukrajinu i da su i dalje na teritoriji Rusije. "Napad na ruske građane je napad na Rusku Federaciju", naglasio je Lavrov.

Lavrov je optužio SAD da je umešana u trenutni zastoj pregovora između vlade i proruskih aktivista u Ukrajini, dodavši da Vašington pokušava da manipuliše situacijom.

"Ne postoji razlog da ne verujemo da Amerikanci vode šou", rekao je Lavrov, misleći na posetu američkog potpredsednika Džoa Bajdena Kijevu i na to da se ona poklopila sa obnovljenim antiterorističkim operacijama na istoku Ukrajine, kao što se početak tih operacija dogodio odmah posle posete šefa CIA Džona Brenona Kijevu.

16:46 - OEBS KRITIKUJE OGRANIČENjA INTERNETA U RUSIJI

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović kritikovala je danas nove mere u Rusiji kojima se povećavaju ograničenja interneta u toj zemlji.

Ona je izrazila žaljenje zbog jučerašnje odluke Dume da usvoji amandmane na zakon o informisanju, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija i pozvala predsednika Ruske Federacije da uloži veto na zakon i zaustavi pokušaje ograničenja slobodnog izražavanja I slobodu medija.

16:48 - MOSKVA INSISTIRA NA POVLAČENjU JEDINICA UKRAJINSKE VOJSKE

Zvanična Moskva saopštila je danas da insistira na hitnoj deeskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine i povlačenju jedinica ukrajinske vojske, ocenjujući da su "potpuno pogrešne" interpretacije Kijeva i SAD odredbi iz Zzenevske izjave posle susreta šefova diplomatije SAD, Rusije, EU i Ukrajine 17. aprila.

"U navedenom dokumentu sadržana je odredba da sve nelegalne oružane formacije treba da budu razoružane. Međutim, umesto donošenja efikasnih mera za ispunjavanje tog dogovora, u Kijevu i Vašingtonu, kao i u nekim evropskim glavnim gradovima, i dalje se tvrdi da treba da 'predaju oružje' samo ukrajinski građani koji štite svoja prava na jugoistoku Ukrajine", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

18:17 - RUSIJA RAZMATRA ODGOVOR NA CRNOGORSKE SANKCIJE?

Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor imajući u vidu da značajan deo BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica.

Uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi, naveo je moskovski vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta",

19:06 - KIJEV:MUP UKRAJINE POVRATIO KONTROLU NAD SVJATOGORSKOM

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je danas da su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na strateškoj tromeđi Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, a koji je kako tvrde bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Tokom dana sprovedene su aktivnosti na osiguranju javne bezbednosti u gradu Svjatogorsku u Donjeckoj oblasti. Te mere sprovele su snage specijalnih jedinica MUP Ukrajine u okviru antiterorističke operacije pokrenute radi ograničavanja naoružanih prestupnika u Slavjansku i sprečavanja činjenja krivičnih dela u drugim naseljima Donjecke oblasti", navedeno je u saopštenju SBU.

19:07 - FIČ: EVROPA ĆE TEŠKO NAĆI ZAMENU ZA RUSKI GAS

Zabrana uvoza ruskog gasa u Evropsku uniju (EU) izazvala bi značajne poremećaje u evropskoj ekonomiji i industriji, ocenjuje danas bonitetna agencija Fič.

Neposredno po uvođenju takve zabrane region bi trpeo zbog nestašice gasa, visoke visokih cena zbog ograničene sposobnost EU da smanji tražnju i da obezbedi alternativne izvore zaliha i transport gasa do najpogođenijih zemalja, navodi se u izveštaju objavljenom danas na veb sajtu Fiča.

19:59 - MITINZI U HARKOVU I DONjECKU

Ispred zgrade oblasne administracije u Donjecku i danas je nastavljeno okupljanje pristalica federalizacije Ukrajine a u Harkovu su mitinge organizovali i "federalisti" i pristalice jedinstvene i nedeljive Ukrajine, izveštavaju ukrajinske i ruske novinske agencije.

U Harkovu pristalice federalizacije okupile su se ispred zgrade gradske uprave pod parolom "Nema izbora bez referenduma", izvestio je Itar-Tas s, dodajući da je među njihovim zahtevima i davanje statusa zvaničnog jezika ruskom.

20:11 - ČURKIN: MIROVNE OPERACIJE UN U UKRAJINI NEREALNE

Ruski stalni predstavnik u UN Vitalij Čurkin veruje kako bi mirovna operacija u Ukrajini bila nerealna.

"Mirovna operacija UN u Ukrajini je apsolutno nerealna zato što je Ukrajina vrlo velika zemlja i što tamo nema linije fronta", rekao je juče ruski diplomata za TV kanal Rosia 24, a prenosi Itar-Tas.

23:41 - SAD: TVRDNjE LAVROVA SU APSURDNE

Stejt department odbacio je kao "apsurdne" i "neosnovane" sugestije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da SAD stoje iza političkih nemira u Ukrajini.

"Mnoge od tvrdnji iz intervjua (ruskom TV kanalu ’Raša tudej’) su apsurdne i nisu zasnovane na činjenicama", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.
"Jedna od njih je da SAD imaju bilo kakve veze sa ukrajinskim antiterorističkim operacijama (...) i da mi 'dirigujemo predstavom' ili je finansiramo. Sve bih to svrstala u kategoriju 'apsurdnog'", rekla je ona a prenosi Rojters.

Psakijeva je, kako prenosi Itar-Tas, takođe kazala da takve izjave smatra "kontraproduktivnim" i da one "vode podizanju napetosti".

Pri tom je dodala da "desetine hiljada ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom nastavljaju da prete" svojim susedima, dok vlasti u Kijevu "pokazuju uzdržanost" prema demonstrantima i pristalicama federalizacije u Donjeckoj i drugim oblastima na istoku Ukrajine, navodi ruska državna agencija.