Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da su privedene četiri osobe zbog sumnje da stoje iza sukoba proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a prema nekim izveštajima, moguće i tri.

09:32 - NATO DA INTERVENIŠE

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Džamilev je pozvao krimske Tatare da bojkotuju referendum u nedelju o ujedinjenju Krima sa Rusijom.

U sedištu NATO u Briselu će danas biti održan vanredan sastanak Partnerstva za mir na koji je pozvana i Rusija, javila je sinoć agencija Rojters.
Sastanak ambasadora 28 članica NATO i 22 članice Partnerstva za mir sazvan je radi razmene mišljenja o situaciji u Ukrajini.

09:57 - KERI I LAVROV O KRIMU

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u London na razgovore sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u pokušaju da spreči moguću rusku aneksiju Krima.

Keri će sa Lavrovim razgovarati nakon nekoliko nedavnih diplomatskih sukoba koji su prerasli u najoogorčeniji spor izmedu Istoka i Zapada od okončanja hladnog rata.

I Ukrajina i Moskva su juče u Savetu bezbednosti UN tvrdile da ne žele rat, iako su tenzije zbog prodora ruskih snaga na Krimu odnele prvu žrtvu kada je prokijevski demonstrant izboden i ubijen u Donjecku na istoku Ukrajine, navodi AFP.

13:10 - LAVROV: SITUACIJA JE TEŠKA; KERI: NADAM SE REŠENjU NEKIH PITANjA

Situacija u kojoj se nalazimo je teška, izjavio je danas u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem, koji je izrazio očekivanje da će doći do pomaka u rešavanju ukrajinske krize.

"Situacija u kojoj se nalazimo je teška. Dogodilo se mnogo toga, a izgubljeno je dosta vremena", rekao je ruski diplomata.

S druge strane, američki državni sekretar je izrazio očekivanje da će on i njegov ruski sagovornik uspeti "da reše neka od pitanja po kojima se razmimoliaze" Vašington i Moskva kada je reč o Ukrajini, preneo je AFP.

14:37 - RUSIJA SPREMNA ZA INVAZIJU

Aleksandar Turčinov, privremeni predsednik Ukrajine, rekao je da je Rusija spremna na invaziju, i da su ruske snage na granicama "spremne da napadnu". Sajtovi organa vlasti na Krimu bili su izloženi masovnom hakerskom napadu, a Evropska unija je na crnu listu, koju bi trebalo da usvoji u ponedeljak, stavila najbliže saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i vođa motocikističkog kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldostanov.

15:15 - REFERENDUM NA KRIMU U ZENITU TENZIJA ISTOK-ZAPAD

Na ukrajinskom poluostrvu Krim u nedelju će biti održan referendum na kojem će stanovnici birati između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine, u krajnje napetoj atmosferi pošto Zapad referendum smatra nezakonitim i preti sankcijama Moskvi, za koju je glasanje potpuno legitimno.

Zapad strahuje da bi to poluostrvo na Crnom moru, na kojem većinu stanovnika čine Rusi, moglo da se pripoji Rusiji.

U tom duhu, Nemačka je danas poručila da rezultati referenduma o otcepljenju Krima i njegovom pripajanju Rusiji neće biti "relevantni".

Savet bezbednosti UN ponovo je razmatrao situaciju u Ukrajini, a SAD su ponudile nacrt rezolucije kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim, ali je Rusija najavila da će uložiti veto pa je glasanje o njoj odloženo.

Prema navodima diplomata koje prenosi Rojters, rezolucija bi pozvala zemlje da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu, čiji je parlament već izglasao da želi da se pripoji Rusiji.

Ali Rusija, jedna od pet stalnih čalnica SB UN sa pravom veta, jasno je stavila do znanja da je protiv tog nacrta rezolucije, pa je odlučeno da se glasanje o njoj odloži najkasnije do subote kako bi bilo vremena za dalje pregovore, navodi britanska agencija.

16:23 - RUBLjA VEĆ OD APRILA NA KRIMU?

Ruska rublja može da bude puštena u opticaj na teritoriji Krima već za dve nedelje, rekao je Interfaksu prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev.
On je upozorio da su "ukrajinski državni zapisi ponovo blokirali račun republike. Danas je to katastrofalno i zato smo mi stvorili alternativni sistem. Ali bez brzog i efikasnog uvođenja rublje na teritoriju Krima biće teško održati stabilnu finansijsku situaciju, jer Kijev može da ograniči količinu grivni na poluostrvu. Zbog toga je uvođenje rublje pitanje otprilike dve nedelje", rekao je Temirgalijev.
Već u aprilu žitelji Krima će dobijati plate i penzije u rubljama, a naravno i cene će biti u rubljama, kazao je on.

16:53 - KRIMU TREBA GODINU DANA ZA POTPUNO PRIPAJANjE RUSIJI

Premijer regionalne vlade Krima, Sergej Aksjonov, rekao je danas da će Krimu biti potrebno godinu dana da potpuno pređe u nadležnost Rusije.

Za godinu dana, Krim će moći da u potpunosti koristi beneficije od Rusije, rekao je Aksjonov na konferenciji za novinare.

16:55 - UKRAJINSKI DESNIČARI ZADAJU GLAVOBOLjU KIJEVU

Nekoliko nedelja nakon što je svrgnut proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, stotine pripadnika radikalne ultradesničarske grupe Desni sektor svojom ekstremističkom retorikom i oružanim prisustvom na ulicama sve više zadaju probleme novim vlastima u Kijevu.

Oni su nastavili da patroliraju centralnim ulicama Kijeva, zauzeli su neke zgrade u prestonici, a oni radikalniji članovi upali su u kancelarije regionalne vlade, mašući oružjem, zastrašujući službenike.

16:56 - GORBAČOV:SPREČITI NOVI "HLADNI RAT"

Bivsi predsednik ŠSR-a Mihail Gorbačov izjavio je danas da se obratio predsednicima Rusije i SAD, Vladimiru Putinu i Baraku Obami, u pokušaju da doprinese rešenju ukrajinske krize.

Gorbačov je reagovao na otvoreno pismo dekana Više škole za televiziju Vitalija Tretjakova, koji ga je pozvao da se obrati svetskim liderima i zamoli ih da ne ometaju mirno pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji, objavio je list "Komsomolskaja pravda".

17:06 - LAVROV: KRIM POSEBAN KOLIKO I KOSOVO

Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, rekao je Lavrov, navodeći da će Rusija stav o Krimu definisati kada budu poznati rezultati referenduma.

17:20 - KERI I LAVROV: BEZ DOGOVORA O UKRAJINI

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Londonu da Moskva i Vašington i dalje različito gledaju na načine rešavanja problema u Ukrajini.

Lavrov i Keri su više sati razgovarali, pre svega o referendumu koji će u nedelju biti održan na Krimu, ali su se razlišli bez približavanja stavova.

Prema rečim ministra spoljnih poslova Rusije, razgovori su bili korisni, ali su razlike u stavovimam ostale.

17:25 - MOSKVA NE PLANIRA INVAZIJU NA UKRAJINU

Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je danas u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Ruska Federacija neće i ne može da ima bilo kakve planove o invaziji na jugoistočne regione Ukrajine", rekao je Lavrov.

17:46 - OBAMA: NADAM SE DA ĆE BITI PRONAĐENO REŠENjE

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da nastavlja da se nada diplomatskom rešenju oko Krima, ali je i upozorio na "posledice" za Rusiju ukoliko nikakvo rešenje ne bude pronađeno, javio je AFP.

"Nastavljamo da se nadamo da će biti pronađeno diplomatsko rešenje, ali SAD i Evropa su jedinstveni ne samo povodom poruke o ukrajinskom suverenitetu, već i da će biti posledica ukoliko nastavi da se de facto ne poštuje suverenitet", rekao je Obama.

18:06 - PUTIN: REFERENDUM NA KRIMU U SKLADU SA MEĐUNARODNIM PRAVOM

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu da se predstojeći referendum na Krimu o budućnosti ukrajinskog poluostrva održava u skladu sa međunarodnim pravom.

"Vladimir Putin je istakao da je odluka o održavanju referenduma potpuno u skladu sa normama međunarodnog prava i Povelje UN", saopštio je Kremlj, a prenosi AFP.

18:22 - SAD: SPOR OKO UKRAJINE DA NE UGROZI PREGOVORE SA IRANOM

Sjedinjene Američke Države se nadaju da nesuglasice sa Rusijom oko eskalirajuće krize u Ukrajini neće potkopati saradnju sa Moskvom u pregovorima sa Iranom o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, rekao je danas visoki zvaničnik američke administracije.

"Svi se nadamo da neverovatno teška situacija u Ukrajini neće ugroziti ove pregovore", rekao je neimenovani zvaničnik tokom telefonske konferencije iz Vašingtona, a prenosi Rojters.

19:10 - RASMUSEN: NE PRIZNAJEMO TAKOZVANI REFERENDUM

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da NATO neće priznati rezultate predstojećeg referenduma na Krimu.

"Takozvani referendum u Autonomnoj Republici Krim koij će se održati u nedelju predstavlja direktno kršenje ukrajinskog ustava i međunarodnog prava", poručio je Rasmusen u saopštenju za medije.

20:03 - AMERIČKI NOSAČ AVIONA OSTAJE U SREDOZEMLjU ZBOG UKRAJINE

Sjedinjene Američke Države (SAD) zadržaće svoj nosač aviona u Sredozemnom moru nekoliko dana duže nego što je planirano, kao deo napora da se osiguraju američki saveznici u Evropi zabrinuti zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.

Voren je naveo da će američki nosač "Džordž H.V. Buš" i prateći vojni brodovi ostati u regionu "još nekoliko dana da sprovedu dodatnu vežbu i unaprede pomorske sposobnosti".

20:27 - RUSIJA PRESRELA AMERIČKU BESPILOTNU LETELICU IZNAD KRIMA

Američka bespilotna letelica za nadzor, presretnuta je danas iznad oblasti Krima u Ukrajini, saopšstile su ruska vojska i kompanija za izvoz oružja "Rostek".

"Bespilotna letelica nalazila se na oko 4.000 metara visine i nije bila vidljiva sa zemlje", naveo je "Rostek", dodajući da je "dron, gotovo netaknut, pao u ruke odbrambenih snaga".

"Rostek" je u saopštenju dodao da je proizveo opremu pomoću koje je letelica srušena, ali nije precizirao ko je tom opremom upravljao.