KAIRO - Japanski arheološki tim otkrio je u Egiptu grobnicu vodećeg proizvođača piva iz doba faraona, saopštile su egipatske vlasti.

Grobnica Honsa Em Heba, koji je živeo pre 3.200 godina, "jedno je od najznačajnijih arheoloških otkrića u gradu Luksoru", izjavio je egipatski ministar za antikvitete Muhamed Ibrahim.

Zdanje na zidovima i plafonima ima pejzaže i razne skulpture koji otkrivaju mnoge detalje svakodnevnog života starih Egipćana, uključujući porodične odnose i verske rituale, dodao je Ibrahim, preneo je AFP.

Na jednoj slici je prikazan Honso Em Heb, koji je bio na čelu kraljevske riznice u periodu Ramesida, kako zajedno sa ženom i ćerkom prinosi žrtvu bogovima.

Arheolozi su otkrili grobnicu dok su čistili deo oko druge grobnice, koja je pripadala jednom visokom državniku iz doba vladavine faraona Amenhotepa Trećeg, iz 18. dinastije, rekao je Điro Kondo, šef japanske ekipe Univerziteta Vaseda.

Oko grobnice egipatskog pivara biće pojačana bezbednost dok traju radovi, saopštilo je Ministarstvo.

Luksor, grad sa oko 500.000 stanovnika na obali Nila u južnom Egiptu, pravi je muzej na otvorenom, s mnoštvom hramova, grobnica iz doba faraona i znamenitostima poput hotela Vinter palas, u kojem je navodno književnica Agata Kristi napisala "Smrt na Nilu".