PEŠAVAR - Pakistanske vlasti podigle su u petak optužnicu za ubistvo protiv doktora koji je pomogao Sjedinjenim Američkim Državama da pronađu vođu al Kaide Osamu bin Ladena.

Nova optužnica protiv Šakila Afridija odnosi se na smrt jednog njegovog pacijenta pre osam godina u nemirnom plemenskom regionu Kajber, a rezultat je tužbe koju je protiv doktora podnela majka preminulog, javio je Rojters.

Zasad nije poznato više detalja o ovom slučaju koji bi mogao dodatno da poremeti odnose Vašingtona i Islamabada.

Afridi, koga zvaničnici SAD smatraju herojem, uhapšen je pošto su američki vojnici ubili Bin Ladena u maju 2011. godine na teritoriji Pakistana, što je razgnevilo tamošnje vlasti i izazvalo tenzije u odnosima dva strateška partnera.

Pakistan ga je prošle godine osudio na 33 godine zatvora na osnovu optužbi da pripada ekstremističkoj grupi Laškar-e-Islam, da bi u avgustu povukao presudu pozivajući se na proceduralne greške i naložio novo suđenje.

Pakistan optužuje doktora i zbog toga što je sproveo lažnu kampanju vakcinacije u kojoj je prikupljao uzorke DNK kako bi pomogao američkoj Centralnoj obaveštajnoj službi (CIA) da pronađe Bin Ladena.