DVA od tri žitelja današnje Amerike nisu bila ni rođena kada je poseta Teksasu tadašnjeg predsednika Džona Kenedija, uoči izbora 1964. godine, okonačana atentatom koji se dogodio pre pola veka - 22. novembra 1963. godine. Ali, i 50 godina posle vikenda u Dalasu kada su, kako reče jedan američki novinar “SAD izgubile nevinost”, mnogi od Amerikanaca različitih generacija još priželjkuju vođstvo, inspiraciju i šarm koje je on personifikovao.

Porodična priča Kenedijevih, sa prvim predsednikom, ratnim herojem i dobitnikom Pulicerove nagrade u njenom centru, koji je uneo vetrove promena u Belu kuću, utkana je u “američki san”. Njegove poruke da se posao uvek nastavlja, da cilj ruši prepreke, a da nada živi i san nikada ne umire, nisu prestale da inspirišu Amerikance ni kada je zla kob odnela mnoge članove porodice, a propalom kandidaturom jedinog preživelog brata, Teda Kenedija za predsednika 1980. godine praktično okončana politička dominacija “klana”.

Sećanje na omiljenog američkog predsednika stoga je u Beloj kući više od protokolarne ceremonije. U podeljenoj Americi, koja se bori s prezaduženošću i nezaposlenošću, dodela Predsedničke medalje slobode koju je upravo Kenedi uspostavio, ali nikada nije uspeo da je podari jer je dve nedelje uoči svečanosti ubijen, u Beloj kući bio je i trenutak za isticanje dostignuća demokrata.

Odlikovani, bivši predsednik Bil Klinton, njegov naslednik iz demokratskih partijskih redova, Barak Obama, koji mu je uručio medalju, i njihove supruge, posle ceremonije u Beloj kući, uputili su se ka visoravni arlingtonskog groblja na kojoj na kojoj gori večna vatra.

Svaki od predsednika, dok su se prilazili porodičnom grobu, držao je za ruku Etel Kenedi, udovicu, takođe ubijenog, predsednikovog brata Roberta Kenedija. S rukom na srcu, položili su vence, stojeći uz Kenedijeve rođake, koji su stigli u predsedničkoj koloni. Danas, na sam dan ubistva, predsednik Obama prima u Beloj kući lidere i volontere mirovnih snaga koje je upravo Kenedi uspostavio... Legat Kenedijevih opterećen je još misterijama, kontroverzama i tragedijama, ali snaga njegove popularnosti i dalje daje podsticaj, ne samo sunarodnicima, već i njegovim demokratskim naslednicima.


SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

PRISUSTVO Klintonovih na ceremoniji odavanja pošte Kenediju podgrejalo je spekulacije da se radi o znaku Obamine podrške mogućem predsedničkom kandidatu demokrata na izborima 2016. godine, Hilari Klinton. Potpredsednik Džozef Bajden, koji takođe slovi za potencijalnog kandidata demokrata, prisustvovao je samo ceremoniji u Beloj kući.