NjUJORK - Američki fotograf Bil Epridž, autor čuvene fotografije američkog senatora i predsedničkog kandidata Roberta Kenedija neposredno nakon atentata 1968, preminuo je u 75. godini, saopštila je Nacionalna asocijacija pres fotografa.

Isti izvor navodi da je Epridž preminuo u bolnici u Konektikatu od infekcije krvi.

Kao fotograf magazina "Lajf" od 1964, pokrivao je široki dijapazon događaja, od revolucija u Latinskoj Americi do dolaska Bitlsa u SAD.

Pokrivao je, takođe, i Kenedijevu kampanju za demokratskog predsedničkog kandidata. Bio je prisutan kada je u kuhinji hotela Ambašador u Los Anđelesu, nakon jednog okupljanja, 24-godišnji Palestinac Sirhan Sirhan ubio tada 42-godišnjeg Kenedija.

Od brojnih crno-belih fotografija koje je snimio te noći, izdvaja se fotografija smrtno ranjenog Kenedija kako leži na podu, dok hotelski radnik stoji pored njega.

"Vi niste samo fotoreporter, već i istoričar", kazao je jednom prilikom Epridž odgovarajući na pitanje kako može da snima dok ranjeni čovek leži na zemlji.

Njegova fotografija o paru njujorških narkomana, snimljena 1965. inspirisala je film "Panika u parku droga" sa Al Paćinom.

Nakon napuštanja magazina "Lajf", Epridž je radio za nekoliko časopisa, uključujući "Tajm" i "Sport ilustrejted".