TIRANA - Stotine dece u Albaniji ne prisustvuje danas početku školske godine jer se kriju u kući zbog krvne osvete koja potiče od nekoliko generacija unazad, saopštila je albanska Organizacija za pomirenje.

Đin Marku iz te organizacije saopštio je da ukupno 590 dece, uzrasta između tri i 15 godina, neće pohađati nastavu zbog srednjovekovne tradicije po kojoj "krv može da osveti samo krv", preneo je AFP.

Francuska agencija objašnjava da po tradiciji koja seže do 15. veka svi muški članovi jedne porodice, uključujući i novorođenčad, mogu da budu ubijeni zbog toga što je neko iz nje ubio člana neke druge porodice.

To brutalno pravilo je široko rasprostranjeno u siromašnim planinskim krajevim na severu Albanije, ali i nekim selima i gradovima u drugim delovima te zemlje.

"Većini te dece (koja ostaju kod kuće) onemogućena je bilo kakva komunikacija i ne mogu da prisustvuju nastavi zbog izolacije", rekao je Marku.

Albanske prosvetne vlasti prošle godine pokrenule su projekte školovanje kod kuće za svu decu koja ne prisustvuju nastavi iz straha da će im naškoditi davnašnji porodični neprijatelji.

Novoimenovana ministarka prosvete Lindita Nikolji rekla je da će vlada nastaviti da pomaže toj deci, ali i da je njen cilj da oni izađu napolje i da mogu da prisustvuju časovima kao svi drugi, u školama.

Prema njenim rečima, nova vlada socijaliste Edija Rame izglasana u nedelju, planira da sprovodi postojeće zakone i uvede novu politiku usmerenu na okončanje takve situacije.