VAŠINGTON - Spoljnopolitički odbor američkog Senata izglasao je da se predsedniku Baraku Obami da ovlašćenje za upotrebu vojne sile protiv Sirije zbog napada u kome je, kako tvrde sirijska opozicija i Zapad, upotrebljeno hemijsko oružje.


Očekuje se da će se o rezoluciji, koju je odbor izglasao sa 10 glasova za i sedam protiv, ceo Senat izjasniti sledeće sedmice, javio je AP.

Nacrtom rezolucije o kojoj je Odbor glasao Obami bi bilo omogućeno da naredi ograničenu vojnu misiju u Siriji, sve dok ona ne traje duže od 90 dana i dok ne obuhvata ulazak američkih vojnih trupa u borbene operacije na tlu Sirije.

Nacrt rezolucije su izradili predsedavajući Odbora senator Bob Menendes, demokrata, i vodeći republikanac u Odboru senator Bob Korker.

Ovo je prvi put da su američki poslanici glasali da se odobri vojna akcija od oktobra 2002. godine, kada je tadašnji predsedniki Džordž Buš dobio ovlašćenje da izvrši invaziju na Irak.


SIRIJA SE NEĆE PREDATI ČAK I DA IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT

Sirija će preduzeti "sve mere odmazde" ukoliko bude napadnuta i nikada se neće predati, "čak i da dođe do Trećeg svetskog rata", izjavio je zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fajsal Mukdad.

"Sirijska vlada neće promeniti stav čak i da izbije Treći svetski rat. Nijedan Sirijac ne može da žrtvuje nezavisnost svoje zemlje", rekao je Mukdad u ekskluzivnom intervjuu za AFP.

On je odbio da iznese bilo kakve detalje o merama koje je pomenuo.


AMERIKANCI PROTIV INTERVENCIJE

Većina Amerikanaca je protiv kaznene vojne intervencije u Siriji zbog toga što je sirijska vlada, navodno, upotrebila hemijsko oružje protiv civila, pokazali su rezultati najnovije ankete koju su sproveli "Vašington post" i "ABC News".


PUTIN: KONGRES SAD NEMA PRAVA DA ODOBRI PRIMENU SILE BEZ SBUN


Američki Kongres nema prava da odobrava primenu sile protiv Sirije bez odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

KERI: ASAD JE KAO HITLERAmerički državni sekretar Džon Keri uporedio je sirijskog predsednika Bašara al-Asada sa Adolfom Hitlerom i Sadamom Huseinom, dok strani mediji podsećaju da su Keri i Asad svojevremeno ćaskali na privatnoj večeri u Damasku.

Legitimizacija agresije izvan okvira Saveta bezbednosti UN je "u načelu nedopustiva", naglasio je ruski predsednik.

"U međunarodnom pravu kongres nijedne zemlje ne može da odobri takve stvari. Ono što oni odobravaju - odobravaju agresiju, jer sve što je izvan SB UN, to je agresija", rekao je Putin, dodajući da to ne bi bila agresija u slučaju samoodbrane.

"Međutim, Sirija, kao što je poznato, ne napada SAD, zato se o samoodbrani ne radi", rekao je šef ruske države.

"I mi smo se sada, znači, prikovali za TV ekrane i čekamo - da li će biti dozvole ili neće. Međutim, treba govoriti o nečemu drugom - o tome da je u principu (to) nedopustivo", zaključio je Putin.