BIŠKEK - Najmanje četvoro ljudi smešteno je u bolnicu, a 160 se nalazi u karantinu u Kirgistanu, pošto je jedan 15-godišnjak, koji je pojeo meso mrmota, oboleo od takozvane bubonske kuge i umro, saopštilo je u sredu kirgistansko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi i da je dečak rekao lekarima da je prethodni vikend proveo na kampovanju na planini, gde je jeo meso mrmota s roštilja.

Posle ovog slučaja, ministarstvo je proglasilo karantin u nekim planinskim oblastima na severoistoku, ali je saopštilo da nema opasnosti od izbijanja epidemije.

Četvoro stanovnika sela u kojem je dečak živeo, smešteno je danas u bolnicu zbog visoke temperature, iako niko od njih nije bio u kontaktu s obolelim petnaestogodišnjakom.

Agencija AP podseća da je visoka temperatura simptom mnogih bolesti i da ne mora da znači da je reč o kugi.

Svake godine, širom sveta, zabeleži se nekoliko hiljada slučajeva bubonske kuge, a većina obolelih dobije tu bolest posle ujeda zaraženog insekta ili životinje.

Kugu često dobiju i lovci, prilikom skidanja kože zaraženih životinja.

Bubonska kuga, poznata i kao "crna smrt", je najčešći oblik kuge koji izaziva bolno oticanje limfnih čvorova. Od ove bolesti umrli su u srednjem veku u Evropi milioni ljudi. Danas, bubonska kuga može lako da se izleči antibioticima, ukoliko se otkrije na vreme.

Slučaj u Kirgistanu, prvi je ove vrste zabeležen u toj zemlji u poslednjih 30 godina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, poslednje veliko izbijanje kuge zabeleženo je u Peruu, 2010. godine, kad je zaraženo 12 ljudi.