INSPEKTORI UN za hemijsko naoružanje nisu uspeli ni da započnu istragu o upotrebi otrova u sirijskom sukobu, a američka i britanska vojska spremna je na gotovs da izvede napad protiv Damaska zbog navodne upotrebe ovog oružja.

Amerika je i pre nego što su inspektori UN stigli saopštila da je Damask zakasnio sa odobrenjem da stručnjaci uđu u područja navodnog napada, tvrdeći da ima dokaze da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada upotrebile hemijsko oružje, pa ministar odbrane Čak Hejgel izjavljuje:

- Sve je pripremljeno da ispunimo svako naređenje predsednika - rekao je Hejgel.

Američki predsednik Barak Obama ima ovlašćenja za pokretanje vazdušnih napada protiv Sirije, ali o tome mora da obavesti poslanike Kongresa, što je proces koji je počeo. I britanski premijer Dejvid Kameron je pozvao poslanike da prekinu letnji odmor i u četvrtak glasaju o odgovoru na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Kako je tekla situaciju iz minuta u minut u Siriji u utorak možete pročitati OVDE.

Ratni avioni i vojni transporteri pristižu u britansku vojnu bazu na Kipru, na stotinak kilometara od Sirije, što bi moglo da bude mesto iz koga bi se izvodili vazdušni udari na Siriju. Britanska vojska ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije. Američka mornarica je pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa. Slično je učinila i Francuska, čiji su borbeni avioni u Emiratima.

Pretpostavlja se da bi vojne instalacije, skladišta hemijskog oružja, strateške vladine zgrade mogli da se nađu na udaru. Italija zaključuje da je sirijski režim dospeo do „tačke bez povratka“, ali insistira da bilo kakav vojni udar protiv Sirije mora da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN.

- Bilo kakva odluka koja bude doneta biće striktno u okviru međunarodnog poretka - poručuje London.

Ali, Rusija upozorava da će „pokušaji da se zaobiđe Savet bezbednosti i opet stvore veštačka i neosnovana opravdanja za vojnu intervenciju rezultirati novim patnjama u Siriji i katastrofalnim posledicama po druge zemlje na Bliskom istoku i severu Afrike“. Rusija smatra i da eventualna intervencija u Siriji neće doneti „laku pobedu“ Zapadu, jer vlada u Damasku ima multifunkcionalni sistem zemlja-vazduh „buk-M2E“ i druga sredstva vazdušne odbrane za odgovor na napade krstarećim raketama, bombama i bespilotnim letelicama. Sirija ima 10 baterija takvog odbrambenog sistema. Japanski mediji prenose da je Severna Koreja pokušala da, uz oružje i municiju, izveze Siriji gas-maske, ali je pošiljka zaplenjena u Turskoj.

ČETVRTAK, DAN D? SAD bi mogle već u četvrtak da započnu sa raketnim napadima na ciljeve u Siriji, prenela je američka TV stanica NBC. Neimenovani visoki zvaničnik američke vlade rekao je za NBC da se radi o ograničenoj vojnoj akciji koja će „trajati nešto duže od tri dana“, i biće ograničena na određene regione i ciljeve. Prema tom izvoru, predsednik SAD Barak Obama odlučio se za takvu akciju kao poslednju opomenu predsedniku Sirije Bašaru al Asadu i cilj sadašnjeg vojnog angažovanja nije da se uništi sirijska vojska.

Paralelno sa odlaganjem rada inspektora UN za sredu, usled neslaganja među pobnjenicima oko mera bezbednosti, i SAD su odložile sastanak sa Rusijom, u sredu u Hagu, u vezi sa mirovnom konferencijom o Siriji. Rusija je izrazila žaljenje zbog otkazivanja sastanka, a Damask optužio američkog državnog sekretara Џona Kerija da laže kad tvrdi da postoje „neoborivi“ dokazi masovnog napada hemijskim oružjem. U prilog tome govori i izjava glavne tužiteljke za Siriju Karle del Ponte da su, sudeći prema izjavama svedoka, hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici, a ne Asadove snage.

Kineska državna agencija Sinhua ističe da bi svet trebalo da se seti da je irački rat počeo zbog optužbi SAD da režim u Iraku krije oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao netačno. I iranska vlada, koja podržava Asada u borbi protiv sirijskih pobunjenika, saopštava da su pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem u okolini Damaska i da Zapad koristi taj incident kao izgovor za intervenciju.

Misija inspektora UN svodi se, uostalom, na utvrđivanje da li je napad izveden, ali ne i na to ko ga je izveo, što, kako primećuje jedan nemački parlamentarac, otvara širok prostor za borbu političkih propagandi, koja je uveliko u toku.


TEST ZA OBAMU

PREDSEDAVAJUĆI izraelskog parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu Avigdor Liberman izjavio je da je poštovanje takozvanih crvenih linija SAD o upotrebi hemijskog oružja u Siriji ispit ličnog kredibiliteta Obame i američke vlade. On smatra da će se o poziciji SAD i sposobnosti Vašingtona da utiče na svetske događaje procenjivati na osnovu toga hoće li ili neće udariti na Siriju.