Egipatske vlasti uhapsile su u nedelju Dauda Hairata, navodeći da je on bio blizak bratu lidera Al Kaide Ajmanu Zavahriju i da je oružjem snabdevao pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, Rojters je preneo da vlasti optužuju Hairata da je naoružavao Morsijeve pristalice, kao i da je bio "desna ruka" Zavahrija, brata lidera Al Kaide koji je uhapšen u Egiptu pre osam dana.

Muslimanska braća su demantovala da su koristila oružje i da oni predstavljaju mirovni pokret koji nema nikakve veze sa džihadom Al Kaide.

Hairat je uhapšen u kairskom naselju gde je policija 14. avgusta razbila kampove Morsijevih pristalica i Muslimanske braće.

Nešto ranije, egipatska vojska je saopštila da je uhapsila petoricu ekstremista na Sinaju koji su, kako se navodi, učestvovali u napadima na bezbednosne snage.

Bezbednosni izvori su naveli da je na jugu Egipta uhapšen i sin istaknutog političara Muslimanske braće Mohameda Beltagija.

Više od 1.000 ljudi, među kojima 100 vojnika i policajaca, poginulo je u sukobima širom Egipta od svrgavanja Morsija, 3. jula.