BOSTON - Osumnjičeni bombaš na bostonskom maratonu Džohar Carnajev (19), koji je teško ranjen i ne može da govori, probudio se i odgovara vlastima na pitanja u pisanoj formi, navedeno je u tvitovima medijskih kućaABC i NBC.

Carnajev, koji se nalazi na intenzivnoj nezi bostonskog Medicinskog centra Bet Izrael, povremeno se odaziva, prenela je agencija Rojters.

Carnajeva je pogodio metak u usta i potom je izašao kroz vrat, a pogođen je i u nogu, rekao je šef bostonske policije Ed Dejvid.

Dejvid je rekao da su dvojica osumnjičenih Čečena za napad na bostonskom maratonu, Džohar i njegov stariji brat Tamerlan (26), ubijen u policijskoj akciji, imali ogromnu zalihu oružja koja je verovatno bila planirana za druge napade, prenela je agencija AP.

Vlasti su pronašle mnogo neeksplodiranih bombi kućne izrade i više od 250 metaka u petak rano ujutro nakon obračuna braće sa policijom.

Dejvid je rekao da zbog tolike pronađene količine eksploziva i municije policija ima razlog da veruje da su braća Carnajev planirala da napadnu i druge ljude.

Iako policija ne može sa sigurnošću da tvrdi da nema negde još skrivenog eksploziva, Dejvid tvrdi da je stanovništvo Bostona sigurno.

Istražitelji još nisu otkrili motiv napada na bostonskom maratonu.

Još nije ni jasno da li je Džohar Tsarnajev sam sebe ranio ili ga je upucala policija.

Džohar Carnajev se sumnjiči da je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom aktivirao dve bombe blizu finiš linije maratona, usmrtivši troje ljudi i ranivši oko 180, što je najgori napad u SAD od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Tamerlan je ubijen u policijskoj poteri u petak, a dramatična potraga za Džoharom, zbog kojeg je ceo Boston bio zatvoren, trajala je 24 sata.

Džohar Carnajev se skrivao u čamcu u dvorištu jedne kuće u Votertaunu.


OTAC: MOJI SINOVI SU NEVINI

Otac braće osumnjičene za bombaški napad u Bostonu tvrdi da su njegovi sinovi Tamerlan i Džohar nevini i da nisu mogli da budu izvršitelji tog napada.

Braća Carnajev su studirali i radili u SAD, a njihov plan je bio da se vrate da rade u Rusiji, izjavio je njihov otac Anzor Carnajev u telefonskom intervjuu za "Komsomolskuju pravdu", dodajući da se nada da će otputovati u SAD, gde je njegov mlađi sin Džohar i u bolnici, pošto je uhapšen sa ozbiljnim povredama, prenosi AFP.

Anzor napominje da je poslednji put razgovarao sa starijiim sinom Tamerlanom posle eksplozija na maratonu i da mu je sin tada rekao da je dobio telefonski poziv u kojem mu je saopšteno da je osumnjičen za taj napad.

Otac braće Carnajev tvrdi da je napad nekako organizovao FBI, koji je, kako je rekao, "stalno držao pod nadzorom mog Tamerlana". Anzor tvrdi da su se Tamerlan i Džohar samo našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

"To je nameštaljka, politički zadatak, holivudski spektakl", tvrdi otac Carnajevih.

Po priči njegovog oca, Tamerlan je promenio više poslova u Americi - raznosio je poštu, menjao gume, bio trener boksa, a u poslednje vreme je čuvao svoje trogodišnje dete kod kuće, dok mu je žena radila, starajući se o osobama s invaliditetom.

Tamerlan, po rečima oca, nije nameravao da ostane u Americi jer mu se tamo nije sviđalo i planirao je da se vrati u Rusiju s porodicom iako je "bio slavan bokser u Bostonu".

Otac poriče da je Tamerlan imao radikalne islamističke stavove. Kao dobar musliman, koji je svakog petka išao u džamiju i molio se pet puta dnevno, nije moogao da učini ono što mu se pripisuje, smatra Anzor.

Za mlađeg sina Džohara otac ističe da je bio odličan student u Kembridžu i uz to radio kao spasilac na bazenu. Planirao je da postane doktor, da se vrati kući, otvori svoju ordinaciju i tako pomogne porodici.