BOSTON - Američki Federalni istražni biro sprovešće istragu o terorističkom napadu u Bostonu u celom svetu, dok ne budu pronađeni odgovorni za taj zločin, izjavio je šef tima koji vodi istragu, agent Rik Delori.

Delori je u obraćanju novinarima istakao da FBI nema podataka o novim pretnjama bombaškim napadima u Americi.

Prema najnovnijim podacima, pored troje poginulih, u napadu je povređeno 176 osoba, od kojih je 17 i dalje u kritičnom stanju.

"Mnogo žrtava ima teške povrede, većim delom u donjim ekstremitetima, koji su pogođeni delovima metala, koji uključuju šrapnele i eksere kao delove eksplozivne naprave", rečeno je u jednoj bostonskoj bolnici.

Šef policije u Bostonu Ed Dejvis rekao je da za sada niko nije uhapšen u vezi sa napadom.

NAGRADA ZA INFORMACIJU

Agencija AP prenosi da je policija u Bostonu ponudila nagradu od 50 hiljada dolara za informaiju koja bi pomogla u hapšenju osumnjičenih za napad koji se dogodio u ponedeljak.

Američki predsednik izjavio je da je bombaški napad u Bostonu "gnusan i kukavički čin", nazvavši ga po prvi put terorističkim napadom.

"Trebaće nam vreme da se otkrije ko je to uradio, ali uspećemo i privesćemo pravdi onoga ko je odgovoran za ovo. Još ne znamo da li je ovo akt pojedinaca ili organizacije i čim bude novih informacija biće saopštene", rekao je Obama na kratkoj konferenciji za novinare u Beloj kući.

Predsednik SAD je istakao da Amerikanci odbijaju da budu terorisani.

"Juče smo videli hrabrost Amerikanaca, svih onih koji su došli da pruže pomoć, daju krv, koji su se javili da pomognu u bolnicama, sveštenika koji su otvorili crkve i građana Bostona koji su u svoje domove primili uplašene i povređen", kazao je Obama.

On je ponovio da veruje u ljude iz FBI i bostonske policije, kao i pripadnike svih drugih bezbednosnih agencija.

I njujorška policija od juče pojačala bezbednosne mere oko značajnijih objekata na Menhetnu. Zamenik komesara njujorške policije Pol Braun izjavio je agenciji Rojters da je u gradu u toku razmeštanje vozila za borbu protiv terorizma.
BOMBE OD PRETIS LONACA I KUGLAGERA

Neke od eksplozivnih naprava koje su korišćene u bostonskom napadu bile su napravljene od pretis lonaca napunjenih metalom i kuglagerima, a aktivirane su verovatno tajmerom a ne mobilnim telefonima, navode izvori upućeni u istragu, a prenose agencije. Reč je o pretis loncima zapremine šest litara koji su bili spakovani u crne sportske torbe i ostavljeni na zemlji. U torbama su se nalazili metalni opiljci, ekseri i kuglageri, rekao je funkcioner koj je želeo da ostane anoniman budući da je istraga još u toku, prenosi AP.

Mere bezbednosti pojačane su i u Vašingtonu i Los Anđelesu, San Dijegu, Atlanti, Las Vegasu, Londonu.

Na poznatom bostonskom maratonu učestvovalo je oko 17.000 trkača, a nekoliko desetina hiljada je pratilo nadmetanje duž staze.

NAPOLITANO: NAPAD NIJE DEO VEĆE ZAVERE

Američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano izjavila je d nema naznaka da je bombaški napad u Bostonu deo neke većezavere.

Ona je rekla da i pored toga vlasti savetuju oprez, istakavši da će ostati na snazi povišene mere bezbednosti, naročito na velikim saobraćajnim čvorištima, na kojima boravi mnogo ljudi.

Napolitano je pozvala gradjane SAD da budu obazrivi i da odmah prijave ako vide bilo kakve sumnjive aktivnosti.

***

SAUDIJAC POD STRAŽOM U BOLNICI

Saudijski državljanin, koji je ranjen u nogu, je pod stražom u bolnici u Bostonu, posle

OSUDE EU, NATO i državnici su oštro osudili teroristički napad na maratonu u Bostonu i uputili saučešća porodicama žrtava, a ruski predsednik Vladimir Putin je ponudio pomoć američkim vlastima u istrazi.

bombaških napada u tom gradu, ali policijski zvaničnici nisu hteli da potvrde da li je on uhapšen, javio je CNN.

Policija i federalne službe bezbednosti su posle napada izdale poternicu za čovekom "tamne ili crne kože" koji govori sa stranim akcentom, dodao je CNN.

U poternici u koje je TV mreža imala uvid se navodi da je taj čovek nosio crni ranac kada je pokušao da uđe u ograđeni prostor kod cilja maratona, oko pet minuta pre eksplozije.

* * * * *

PRONAĐNE JOŠ DVE BOMBE

Vatrogasci i policija su pronašli još dve eksplozivne naprave, koje nisu detonirane nedaleko od cilja bostonskog maratona, izjavio je senator Bil Kiting.

Kiting, koji je član kongresnog komiteta za unutrašnju bezbednost, je izjavio da je jedna naprava pronađena u hotelu, ali nije precizirao lokaciju druge naprave, javio je CNN.

On je ocenio da je napad u Bostonu bio "sofisticiran, koordinisan i dobro planiran".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slika koja je obišla svet: Poginuo osmogodišnji dečak
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komanda vatrogasaca je potvrdila da je pronađena još jedna naprava, a izvor iz federalnih službi bezbednosti je potvrdio da stručnjaci rade na demontiranju jedne eksplozivne naprave koja je manja od dve koje su eksplodirale i u njoj nema šrapnelskog punjenja.

Lokalni mediji u Bostonu su javili da ekipe sa psima tragačima detaljno pretražuju centar grada.

SAUČEŠĆE OBAMI

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća predsedniku SAD povodom tragičnog događaja na maratonu u Bostonu.

U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, primite saučešće povodom tragičnog događaja, navodi se u telegramu Dačića i dodaje da Srbija ostaje trajno posvećena borbi protiv terorizma i svakog oblika nasilja.

Građani Srbije duboko saučestvuju u bolu porodica tragično nastradalih i građana SAD, stoji u telegramu saučešća premijera Srbije.

BRAĆA OSTALA BEZ NOGU

U bombaškom napadu dva brata su izgubila noge. Liz Norden, majka nesrećnih momaka koji su na maraton došli da navijaju za prijatelja, vatrogasca, rekla je američkim medijima da joj je srce slomljeno posle telefonskog poziva mlađeg sina Pola (31) iz kola hitne pomoći. Javio joj je da je “teško povređen”, dok je sa starijim bratom Dž. P. (33) stajao nekoliko stotina mestara od cilja, kada je u blizini eksplodirala druga bomba. Mladić nije znao šta se dogodilo sa bratom, ali majci nije trebalo dugo da sazna da su joj oba sina u napadu izgubila noge.