Telo preminulog predsednika Venecuele Uga Čavesa, ipak, neće, kako su ranije najavljivalji zvaničnici te zemlje, biti balsamovano kako bi kasnije moglo da bude trajno izloženo, izjavio je ministar informisanja Venecuele Ernesto Viljegas.

On je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavio da je vlada u Karakasu odbacila ideju o balsamovanju, nakon što je o tome dobila mišljenje ruske medicinske komisije, prenela je agencija AP.

U Viljegasovoj poruci se navodi da je ruska komisija zaključila da bi Čavesovo telo moralo da bude otpremljeno u Rusiju i tamo tretirano tokom sedam ili osam meseci, kako bi bilo balsamovano na odgovarajući način.

Vršilac dužnosti predsednika Venecuele Nikolas Maduro objavio je prošle nedelje da će Čavesovo telo biti trajno izloženo, ali je zatim u sredu naveo da je to "sada malo verovatno".

Stotine hiljada građana Venecuele oprostilo se juče od svog pokojnog lidera, koji je preminuo 5. marta, i poslednjim maršom ulicama Karakasa ga ispratilo do Vojnog muzeja.

Kolona, koju je predvodio Maduro, u pratnji predsednika Bolivije i bliskog Čavesovog saveznika Eva Moralesa, predstavljala je kulminaciju desetodnevne žalosti u Venecueli.

Trasa marša bila je duga 20 kilometara, a kolona se kretala od Vojne akademije, gde je Čavesovo telo bilo izloženo tokom proteklih sedam dana, do nekadašnje barake koja je pretvorena u muzej, a nalazi se u delu Karakasa koji se naziva "23. januar", odakle je Čaves započeo svoju političku karijeru neuspelim pučem 1992. godine.

Poslednje počivalište Čavesa je od subote otvoreno za javnost, a vlada u Karakasu očekuje da će mauzolej "za revolucionare iz čitavog sveta postati odredište hodočašća".