MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

POVODOM sedam decenija od sovjetske pobede u jednom od najkrvavijih sukoba u Drugom svetskom ratu, čuvene Staljingradske bitke, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je oko trista veterana u Moskvu. U Georgijevskoj dvorani u drevnom Kremlju, došli su preživeli iz te dramatične bitke, iz okršaja Crvene armije sa Hitlerovom vojnom mašinerijom, koja je po mnogima bila prelomna u Drugom svetskom ratu. Putin se ovom prilikom nije setio samo staljingradskih pobednika, već je pozvao i sovjetske heroje koji su slavu stekli na drugim bojištima.

Staljingradska bitka je trajala 200 dana, od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine. Sa obe strane poginulo je oko dva miliona ljudi. Nemcima je bila jako važno da zauzmu Staljingrad i ne dopuste Rusiji da koristi svoje naftne izvore na Kavkazu. Krajem novembra 1942. u obruču sovjetske vojske se našlo 248.000 Nemaca, Rumuna, Hrvata i Mađara. Zarobljeno je njih 93.000. Među zarobljenima je bio i feldmaršal Fridrih Paulus koji je kasnije pozivao Nemce da se bore protiv nacizma. Na Nirnbernškom procesu 1946. Paulus je bio svedok, a posle rata je živeo u Istočnoj Nemačkoj.

SLIKA NA AUTOBUSU U ZNAK sećanja na slavnu bitku, u Volgogradu su se pojavili „staljinobusi“. Na pet vozila gradskog prevoza su nalepljene velike slike Staljina. Najavljeno je da će te Staljinove slike ostati na autobusima do 9. maja. Interesantno je da je pojavljivanje sličnih autobusa sa Staljinovim slikama, u nekim drugim gradovima Rusije izazvalo skandale, pa su gradske administracije tih mesta bile primorane da vlasnicima autobusa narede da skinu Staljinove slike.

U okviru obeležavanja 70-godišnjice od bitke, vlasti u Moskvi su ruskim komunistima, koji su poveli akciju da se Volgogradu vrati ime Staljingrad, učinile neobičan ustupak. Skupština Volgograda je odlučila da se na jedan dan, danas, njihov grad zove „Grad-heroj Staljingrad“. Komunisti su prikupili skoro 50.000 potpisa onih koji traže da se vrati ime Staljingrad. Sakupljanje se nastavlja, pa je realno da se očekuje još više onih koji su za stalni povratak imena Staljingrad. Komunisti nameravaju da svoj zahtev već ovog meseca predaju Vrhovnom sudu Rusije, ali malo ko veruje da će Putin podržati trajnu promenu imena Volgograd u Staljingrad.

Ipak, sam pojam, „Grad-heroj Staljingrad“, koristiće se i 9. maja na Dan pobede, kao i 22. juna na Dan sećanja i žalosti stradanja u ratu, te 23. avgusta na Dan žrtava bombardovanja Staljingrada i na kraju 19. novembra na dan početka sloma nacista kod Staljingrada.

Staljingrad je promenio ime 1961. u vreme kad je Hruščov provodio kampanju protiv Staljinovog kulta ličnosti. Tada je u Ukrajini grad Staljino postao Donjeck, Staljinogorsk je postao Novomoskovski, a Staljinabad je opet nazvan Dušambe (glavni grad Tadžikistana). I Staljinari, glavni grad Južne Osetije, je dobio natrag svoje staro ime Chinvali.