Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je u četvrtak uveče dvotrećinskom većinom unapređenje palestinskog statusa od entiteta posmatrača u državu posmatrača nečlanicu.

Za rezoluciju kojom se unapređuje palestinski status u državu posmatrača nečlanicu od 193 čalnice UN, 138 je glasalo za, devet protiv, dok je 41 bilo uzdržano, prenele su agencije.

Istorijskim su u četvrtak Palestinci okarakterisali glasanje u Generalnoj skupštini UN o unapređenju statusa Palestine od entiteta u državu posmatrača-nečlanice UN. Očekivalo se da velika većina od 193 zemlje članice UN glasa „za“.

Uoči glasanja, na dan kada je 1947. godine većinom glasova GS UN mandatna Palestina podeljena na dve države, jevrejsku i arapsku, palestinski premijer Mahmud Abas rekao je da bi to mogla da bude poslednja šansa za sklapanje mira na Bliskom istoku. Izraelski premijer Benjamin Natanijahu ocenio je, s druge strane, da priznanje palestinske državnosti u UN neće doprineti ostvarenju cilja Palestinaca da imaju svoju domovinu.

Do sada su Palestinu priznale 132 zemlje članice UN, a podršku Palestincima za status sličan Vatikanu u GS UN, osim Kine i Rusije, daju Indija, Francuska, Španija, Danska, Austrija, Norveška, Švajcarska. Glasovi u EU su podeljeni, dok se protive SAD, Kanada i Izrael.

Izraelski premijer je rekao da Palestinci neće imati državu dok ne priznaju Izrael kao jevrejsku domovinu i smatra da se mir može postići samo pregovorima, a ne unilateralnim potezima. Palestinci procenjuju da bi priznanje državnosti išlo u prilog njihovoj tvrdnji da imaju pravo na državu u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

STATUS POSMATRAČKI status države nečlanice UN ne daje Palestincima pravo glasa, ali pruža im mogućnost da uđu u tela kao što je Međunarodni sud u Hagu, gde mogu da tuže Izrael.

Osvrćući se na veliku podršku sveta palestinskom zahtevu, Netanijahu tvrdi da on „neće izmeniti ništa na terenu, neće približiti, već udaljiti osnivanje palestinske države“. Portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland smatra da ovaj korak ne dovodi palestinski narod bliže državi.

Prošle godine, posle prijema Palestine u Unesko, SAD su uskratile fondove ovoj organizaciji, kao i Palestinskoj upravi. Sad je američki Kongres zapretio sličnim sankcijama, dok je Izrael najavio ubrzanje širenja jevrejskih naselja, što je bila prepreka pregovorima.

Nedelju dana posle uspostavljanja primirja između Izraela i palestinskog Hamasa, glasanje u GS UN je od krucijalnog značaja i za održanje vodeće pozicije i relevantnosti umerenog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Posle sukoba u kome je rivalski Hamas izašao ojačan, podigavši ugled u arapskom svetu, Abasov umereni „Fatah“ je marginalizovan.