OSLO - Desetine hiljade Norvežana izašlo je u četvrtak na ulice Osla, kako bi pesmom protestovalo zbog masovnog ubistva koje je prošle godine izvršio Anders Bering Brejvik.

Na centralnom trgu u Oslu okupilo se oko 40.000 ljudi koji su otpevati pesmu "Deca duge" iz sedamdesetih godina - norvešku verziju pesme američkog folk pevača Pita Sigera, za koju je Brejvik rekao da služi za ispiranje mozga mladim Norvežanima, prenosi AP.

Na suđenju Brejviku, koje je u četvrtak nastavljeno, svoja potresna svedočenja izneli su preživeli masakra. Brejvik je priznao da je 22. jula prošle godine u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, ali ne želi da snosi krivičnu odgovornost. Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja sa potpuno različitim nalazima.


Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme. Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.