NEMAČKI nacistički vođa Adolf Hitler imao je vanbračnog sina - Francuza, koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv Nemaca, piše londonski list "Dejli telegraf".

Do juče anonimni Žan-Mari Lore, umro je 1985. u 67. godini, nikad ne upoznavši oca. Majka, Šarlot Lobžoa, pred smrt, sredinom prošlog veka, otkrila mu je tajnu njegovog postanja, koja ga je do te mere pogodila da se "lečio" tako što je neprekidno radio, nikada nije otišao na godišnji odmor, živeo bez ijednog hobija i 20 godina nije bio u bioskopu. Kako bi, uostalom, jedan branilac Mažino linije sa početka Drugog svetskog rata i potonji član francuskog Pokreta otpora pod tajnim imenom Klemon drukčije mogao da reaguje na strašnu spoznaju da je potomak najvećeg neprijatelja za koga je znao...

"Telegraf" piše da novi dokazi potkrepljuju tvrdnju da je Hitler, na odsustvu iz rovova Prvog svetskog rata juna 1917, u Francuskoj bio u vezi sa lokalnom 16-godišnjakinjom, koja je rodila njegovog sina.

SLIKE KADA je umrla majka Šarlota, Žan-Mari je na njenom tavanu pronašao slike potpisane sa "Hitler". U Nemačkoj je, u isto vreme, iskrsao jedan firerov portret mlade žene, koja izgleda potpuo isto kao gospođica Lobžoa.

- Jednoga dana, sekla sam seno sa drugim ženama kada smo ugledale nemačkog vojnika na drugoj strani ulice - ispričala je Šarlot Lobžoa sinu. - Imao je blokčić i izgledalo je kao da crta. Sve žene su se zainteresovale, i želele su da vide šta on to crta. Sudbina je odredila da mu baš ja priđem...

Prema novinskom izveštaju, par je započeo kratku intimnu vezu, iz koje se, marta 1918, rodio mali Žan-Mari.

- Kad je tvoj otac bio uz mene, što se dešavalo retko, voleo je da me odvede u šetnju prirodom - ispričala mu je kasnije majka. - Ali su se te šetnje loše završavale. Tvoj otac, inspirisan prirodom, držao je govore koje nisam razumela...

Adolf Hitler prepričavao je ljubavnici istoriju Pruske, Austrije, Bavarske. Nije govorio Francuski. Ona, neuka, nije mogla da ga prati i on se ljutio.

Šarlot je sina tridesetih dala na usvajanje porodici Lore. Firer Trećeg rajha nije priznao očinstvo, ali je s izabranicom mladićkog srca ostao u vezi. Arhivska građa Vermahta pokazuje da joj je, tokom rata, slao novac u kovertama, pišu novine.

Po strašnom saznanju, Lore je počeo ozbiljno da istražuje korene: angažovao je stručnjake koji su ustanovili da on i Hitler imaju istu krvu grupu, da su im i rukopisi slični. Uporedne fotografije otkrivale su zajedničke crte lica, navodi "Telegraf".