MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

Za deset godina ruske oružane snage će imati potpuno novu vojnu tehniku. Sad vide dalje, gađaju preciznije i reaguju brže od bilo kojeg potencijalnog neprijatelja.

To je glavna poruka Vladimira Putina u tekstu u "Rosijskoj gazeti" u kojem favorit na predstojećim predsedničkim izborima, kao nekad i ruski carevi, veruje samo svojoj armiji i svom oružju.

Događaji u svetu pokazali su da diplomatija ne može pravedno da rešava probleme, pa će modernizacija naoružanja obezbediti suverenitet, partneri će zato poštovati Rusiju a to donosi čvrst mir.

VELIKA ZABLUDA VELIKA je zabluda da ozbiljna ulaganja u modernizaciju vojske i novo oružje štete ekonomiji, kaže Putin. Obnovljeni vojno-industrijski kompleks biće motor celokupne modernizacije.

U deset godina Rusija će dobiti više od 400 savremenih interkontinentalnih balističkih raketa, oko 100 kosmičkih satelita, 28 pukova raketnih sistema S-400.

- Na to nas gura SAD i NATO koji postavljaju PRO. Po tom pitanju ne može biti "previše patriotizma", podvlači Putin.

Ruska kopnena vojska će dobiti više od 2,3 hiljade novih tenkova, oko 2000 samohodnih artiljerijskih kompleksa i više od 17.000 vojnih vozila. Flota će dobiti osam raketnih podmornica i 20 višenamenskih podmornica, više od 50 brodova. Mora se ponovo stvoriti okeanska flota na Severu i Dalekom istoku i obezbediti interes Rusije na Arktiku.

Domaće fabrike će napraviti za ruske potrebe 600 savremenih aviona, uključujući i one pete generacije kao i više od 1000 helikoptera.

Od oko milion ljudi Ruska armija bi do 2017. trebalo da ima 700 hiljada profesionalaca. Putin obećava dobar socijalni status vojnih lica. Imaće plate čak i više od kvalifikovanih specijalista i rukovodilaca u vodećim privrednim granama.

U vojna istraživanja aktivnije će se uključiti i civilni univerziteti.

Modernizacija vojno-industrijskog kompleksa je počela 2007. U poslednje četiri godine uloženo je više budžetskih sredstava nego za prethodnih 17 godina. U više od hiljadu fabrika koje rade za armiju zaposleno je 1,3 miliona ljudi.


PROTIV OTIMANJA

- ČESTO se čuju glasovi da će se "objektivno" postaviti zahtev da se nacionalni suverenitet ne može rasprostirati na bogastvo globalnog značaja. E, takvih, čak i hipotetičkih mogućnosti u odnosu na Rusiju ne može biti. Ne smemo nikoga dovoditi u iskušenje svojom slabošću, napisao je Putin.