NADEŽDA Nejinski, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, priznala je da je sagu o "Operaciji potkovica", početkom 1999, neposredno pre rata na Kosovu, smislila vlada te države, i da je taj "srpski plan" ona, ne zalazeći u verodostojnost podataka, predala nemačkim i NATO zvaničnicima.

- Dokument nazvan "Operacija potkovica" načinila je bugarska vlada, iako je rezerve o njegovom sadržaju izrazila obaveštajna služba naše zemlje - rekla je u dokumentarcu „Tajna istorija plana „Potkovice“ privatnog bugarskog kanala, BTV, Nejanska. - Dala sam nemačkom ministru spoljnih poslova Joški Fišeru, odnosno NATO-u izveštaj bugarske vlade u kome se jasno navodi da je postojao plan "Potkovica", brižljivo pripreman od strane obaveštajnih službi u Srbiji - rekla je Nejanski, koja je sada poslanik u Evropskom parlamentu.

Pre Nejanske, istinu o tome da je "Potkovica" iskovana u Bugarskoj utvrdili su nemački obaveštajci. Njima se nije verovalo, jer se smatralo da hoće "da operu ruke" od čitave te afere, koja je od početka bila nameštena.

Nejinski nije rekla kada je taj dokument predala Fišeru, ali iz nemačkih izvora se saznaje da se to dogodilo par sedmica pre početka operacije vazdušnih udara protiv Jugoslavije.

"Operacija potkovica" jedna je od najkontroverznijih epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine. Najpre zbog toga što nikada nije dokazano postojanje tog plana. On je izmišljen da bi se utišali protivnici rata, pre svega u Nemačkoj.

Bivša bugarska ministarka spoljnih poslova je, takođe, rekla da je vlada u Sofiji tokom 1999. godine dala NATO-u izveštaj, iako su obaveštajne službe upozorile da ne mogu da potvrde informacije.

Dokument "Operacija potkovica" prvi je javnosti predstavio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping, koji je 7. aprila 1999. godine tvrdio da je nalaz obaveštajnih službi krunski dokaz Miloševićevog plana za etničko čišćenje Kosova, koji je NATO dve nedelje ranije krenuo da spreči, podsetio je u utorak RTS.

Šarping je ovaj dokument izneo javnosti, uprkos jasnim upozorenjima nemačkih obaveštajaca da ne postoje dokazi da je taj dokument autentičan, kao i da dolazi iz krajnje sumnjivih izvora, ali da je sjajno poslužio kako bi se marginalizovali svi protivnici intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Osim bugarske ministarke, plan je ministrima država članica NATO-a "distribuirao" i austrijski ministar spoljnih poslova Volfgang Šisel, pa se i Austrija našla u centru kontroverzi u vezi sa ovim dokumentom.

- Podaci koje je dao nemački ministar odbrane o jugoslovenskim snagama bezbednosti su netačni i protivrečni svim dostupnim informacijama koje su s tim u vezi - rekao je tadašnji austrijski ministar odbrane Verner Faslabend u leto 1999. godine u odgovoru na pitanje parlamentaraca o "Operaciji potkovica".

PROIZVOLJNA MUĆKA BUGARSKIH ANALITIČARA

DOKUMENT koji je bugarska obaveštajna služba nazvala "Operacija potkovica", proizvod je "analize događaja iz januara i februara 1999. godine koju su načinili bugarski obaveštajni analitičari". Dokument je nastao na osnovu izveštaja Posmatračke misije OEBS-a, prema kojima su se jedinice srpskih snaga, neposredno pre početka rata, nalazile na obodima Kosova, što je bugarske analitičare i navelo na naziv "Potkovica".

Bugarske nalaze analizirala je i nemačka obaveštajna služba BND, odnosno odeljenje "FS II 3", koje je Bon izvestilo o tome da se pregledom događaja na terenu može zaključiti da "nema znakova početka ozbiljnije operacije protiv OVK" - kako su rekli za internet-portal RTS-a nemački obaveštajci.

Nemački obaveštajci ocenili su tada da će OVK pokušati oprobanom taktikom "udari i beži" da isprovocira srpske snage na ozbiljne akcije koje bi rezultirale razaranjem i pokretanjem talasa izbeglica, kako bi se izazvali vazdušni udari NATO-a.