LONDON - Tim istoričara i bivših pripadnika američke Tajne službe, koje je predvodio istoričar i novinar Maks Holand, utvrdili su, uz pomoć najnovije tehnologije, da je Li Harvi Osvald sam ubio predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džona Kenedija, a dokumentarac o tome biće prikazan sutra na kanalu Nacionalna geografija.

Holand je predvodio tim koji je digitalno uvećao velik broj amaterskih snimaka napravljenih 22. novembra 1963. godine i napravio jedinstveni snimak, koji daje jasnu sliku šta se dešavalo tog dana.

Tim će svoje istraživanje predstaviti u dokumentarcu "JFK: Izgubljeni metak", na kanalu Nacionalna geografija.

Tim je na amaterskom snimku, koji je tog dana napravio Robert Hjuz, otkrio figuru u senci koja se kreće na šestom spratu zgrade teksaške biblioteke školskih knjiga i veruje se da je to Osvald.

"Naš zaključak je da je Osvald ispalio tri hica za 11 sekundi, što je gotovo dvostruko više od šest sekundi, kako većina ljudi veruje da je bilo i kako je zapisano u memoarima 'Šest sekundi u Dalasu'. Mi tvrdimo da su bila tri hica u 11 sekundi, što odgovara Osvaldovim sposobnostima", rekao je Holand.

Kenedi je ubijen 22. novembra 1963. godine, dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama Dalasa u društvu supruge i teksaškog guvernera Džona Konalija.