NEMA nikakve sumnje da smo ubili Bin Ladena - kategoričan je predsednik SAD Barak Obama. Eho koji stiže sa raznih strana sveta, međutim, odjekuje upravo suprotnim - dozom sumnje.

Odluka šefa Bele kuće da ne objavi fotografije ubijenog Osame bin Ladena “zbog interesa nacionalne bezbednosti”, podgrejala je nevericu, raspalila teorije zavere i podigla glasove onih koji žele da vide dokaz.

- Značajno je za nas da obezbedimo da vrlo uznemirujuće slike nekog ubijenog u glavu ne cirkulišu okolo kao podsticaj za dodatno nasilje ili propagandno oruđe. To nije ono što mi jesmo. Mi te stvari ne nosimo kao trofeje - objašnjavao je Obama, dodajući da, pošto su urađeni DNK testovi, “nema nikakve sumnje” da je ubijen Osama bin Laden.

“NEVIDLjIVI” U DVORIŠTU Objavljivanje fotografije američkog helikoptera koji je, zbog mehaničkih problema, ostao “nasukan” u dvorištu Bin Ladenove kuće u Pakistanu, privuklo je pažnju eksperata. Oni tvrde da su komandosi u operaciji koristili novu, “nevidljivu” verziju poznatog “blek hoka”. Američki stručni časopisi analiziraju rep helikoptera, konstatujući da se ne radi o tradicionalnoj verziji “blek hoka”, već o unapređenoj, koja ima ugrađenu tehnologiju “nevidljivog” bombardera F-117.

Prema Obaminom mišljenju, objavljivanje fotografija ne bi imalo svrhe, već bi mogle da posluže raspirivanju nasilja i kao sredstvo propagande ekstremista. Obama zaključuje da je “Bin Laden zaslužio pravdu koju je dobio” i misli da su “Americanci i ljudi širom sveta zadovoljni što ga nema”.

Akcija američkih komandosa donela je, istina, trenutne pohvale Obaminoj administraciji, kako unutar tako i izvan SAD. Ali protok vremena otvara sve više pitanja - od toga kako je bilo moguće da je u jednom od najbezbednijih pakistanskih gradova godinama nesmetano živeo najtraženiji svetski terorista do pravnih okvira u kojima je operacija izvedena.

Više od 80 odsto Amerikanaca, pokazala je anketa, podržava način kako je predsednik SAD rešio problem Osame bin Ladena. To je Obami dalo podstrek da izjavi kako će, bez sumnje, uvek biti onih koji će sve negirati, ali da je “činjenica da više nećete videti Bin Ladena da hoda zemljom”.

Ono što, međutim, ne ostavlja mnogo prostora za spokoj, jeste činjenica da su Amerikanci podeljeni u vezi sa ratom protiv terorizma. Dok američka državna sekretarka Hilari Klinton ističe da se borba protiv Al kaide nastavlja, iako je ubijen njen vođa Osama bin Laden, 44 odsto Amerikanaca smatra da SAD i njihovi saveznici pobeđuju u ratu protiv terorizma. Značajan broj, 45 odsto, smatra, međutim, da je rezultat - nerešen.

SMRT SE NE SLAVI
Da li je radovanje zbog ubistva Osame bin Ladena bilo u redu pitanje je koje postavlja sve više Amerikanaca, među njima i oni koji su izgubili najbliže u napadima Al kaide. Vatikan, Udruženje konzervativnih sinagoga u SAD, kao i baptistički teološki seminari jedinstveni su u oceni da smrt bilo kog ljudskog bića, čak ni najgoreg neprijtelja, nikada ne treba slaviti.


Američki funkcioneri pokušali su da suzbiju i skepticizam zbog američke verzije akcije protiv Bin Ladena, insistiranjem da je lider Al kaide ubijen tokom pucnjave u kompleksu u kome se skrivao nedaleko od Islamabada. Bela kuća je provobitne dezinformacije o tome da je Bin Laden bio naoružan, pripisala pometnji i suženoj percepciji učesnika u akciji, uobičajenoj za takve situacije.

Vest da je Bin Laden bio nenaoružan u trenutku ubistva navelo je, međutim, neke u Evropi, a posebno na Bliskom istoku, da optuže Vašington za kršenje međunarodnog prava, napominjući da u SAD malo ko dovodi u pitanje ispravnost te operacije. Austrijanci su tako, pokazalo je istraživanje u ovoj zemlji, sa olakšanjem primili vesti o ubistvu vođe Al kaide, ali su istovremeno kritikovali okolnosti ubistva, tražeći dokaze.

Čak 61 odsto Austrijanaca se slaže sa kritikom eksperta međunarodnog prava u vezi s ubistvom Bin Ladena, i smatra da on nije smeo da bude ciljano ubijen na stranoj teritoriji. Velika većina, 62 odsto, pozdravila bi hapšenje Bin Ladena, kao i njegovo privođenje pred lice pravde.

UPOZORENjE
Pakistan je upozorio SAD da bi još jedna neodobrena akcija hvatanja osumnjičenih terorista, poput ubistva Osame bin Ladena, imala “katastrofalne posledice”. Na pitanje novinara da li je akcija koju su izveli Amerikanci bila nezakonita, šef pakistanske diplomatije Salman Bašir je odgovorio da će o tome da sude istoričari i dodao da, uprkos svemu, odnosi Pakistana i SAD idu u dobrom pravcu.

No, čak 40 odsto upitanih sumnja da je Bin Laden godinama živeo u vili u Pakistanu i da je tamo i ubijen. Takođe, 69 odsto anketiranih ne veruje u priču prema kojoj 80 naoružanih elitnih vojnika nije moglo da savlada nenaoružanog Bin Ladena, bez da ga ubije. Zbog toga 94 odsto Austrijanaca zahteva objavljivanje video-snimka akcije komandosa, kao i sahrane Bin Ladena.

Visoki komesar UN za ljudska prava, Navi Pilaj, pozvala je na “potpuno obelodanjenje svih istinitih činjenica” kako bi se utvrdila legalnost ubistva lidera Al kaide Osame bin Ladena.

- Zalažem se za razotkrivanje svih činjenica i smatram da svi, a ne samo moja kancelarija, imaju pravo da znaju šta se tačno dogodilo - rekla je Pilaj novinarima u Oslu.

UN, dodala je, osuđuju terorizam ali imaju i osnovna pravila o tome kako se sprovodi antiteroristička aktivnost.

- Ona se mora povinovati međunarodnim zakonima - dodala je Pilaj i objasnila da “na primer, nisu dozvoljena mučenja ili ubistva bez sudskog procesa”.

Britanska agencija Rojters objavila je fotografije napravljene sat vremena posle akcije američkih "foka" i ubistva Bin Ladena u Pakistanu, na kojima se vide tri ubijena muškarca, ali ne i oružje. Fotografije možete pogledati OVDE

Promena priče Bele kuće o tome kako je izveden napad samo je povećala sumnje u uveravanja da su američke specijalne snage poslate u skrovište Bin Ladena u Abotabadu, u Pakistanu, bile spremne da ga zarobe živog:

- Da se predao, odnosno pokušao da se preda, mi bismo to prihvatili - rekao je američki državni tužilac Erik Holder u Senatu, dok Pilaj podseća da su “SAD jasno rekle da im je namera bila da uhapse Bin Ladena ukoliko to bude moguće”.


SAMO ALERGIJA...

HILARI Klinton je opisala 38-minutnu operaciju lova na Bin Ladena, koju je pratila sa visokim zvaničnicima Bele kuće, kao “najintenzivniju” u životu. Klintonova, sa rukom preko usta, odavala je utisak nepetosti i iznenađenja. Na molbu da to prokomentariše, rekla je da se ne seća šta je tačno gledala u času kada je snimljena: “Možda sam samo pokušala rukom da sprečim kašalj zbog prolećne alergije... nema to dubljeg značenja”.