Poslednja želja Osame bin Ladena bila je da se njegove žene ne preudaju posle njegove smrti i da mu deca nikako ne postanu članovi terorističke organizacije Al Kaida.

Prema navodima kuvajtskog lista “Al-Anbaa”, testament Bin Ladena, označen kao “privatan i poverljiv” datiran je na 14. decembar 2001. godine, samo tri meseca posle terorističkih napada na Njujork. Tada su u potrazi za Bin Ladenom u Avganistanu bile američke snage.

Dokument na četiri stranice bio je napisan na kompjuteru i potpisan kao “vaš brat Abu Abdulah Osama Muhamad Bin Laden”. U dokumentu je bilo navedeno da Bin Laden sumnja da će stradati zbog izdaje nekoga iz svog okruženja.

Kuvajtski list ne otkriva kako je došao u posed ovog dokumenta niti da li je uspeo da utvrdi njegovu autentuičnost.

Najupečatljiviji deo testamenta je onaj u kojem Bin Laden naređuje svojim ženama “da se ne smeju preudati nakon njegove smrti”. On takođe naređuje i svojoj deci da nikako ne smeju da pristupe Al Kaidi ili da idu na front.

Bin Laden na kraju izražava žaljenje jer “nije provodio dovoljno vremena sa svojom decom, zbog toga što je bio veoma posvećen svetom ratu džihadu.


NA BALKAN PO ORUŽJE

Osama bin Laden u Zagrebu je boravio 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce u Avganistanu protiv sovjetske okupacije, a u zagrebačkom naselju Borovje za vreme rata u BiH kupio je šest stanova čiji su vlasnici i danas nepoznati, piše “Večernji list”.

List je lane objavio tajni dokument Savezne direkcije za promet robe (SDPR) iz 1986. u kome se potvrđuje da je Osama bin Laden te godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara. U dokumentu, on se opisuje kao 29-godišnjak ugodne spoljašnjosti i pristojnog ponašanja, koji se mladalačkom ideologijom i porodičnim novcem zalagao za isterivanje sovjetskih okupatora iz Avganistana.

Ostalo je zabeleženo da je 25. juna 1986. godine nenajavljeno ušetao u sedište SDPR u Beogradu u pratnji dva stranca, predstavnika “Geneksa” i dve Jugoslovenke. Dogovor Bin Ladena s Jugoslavijom bio je postignut posle uplate 100 miliona dolara u zagrebačkoj podružnici Beobanke. Bin Ladenu je preko riječke luke do Karačija u Pakistanu, a odatle do Avganistana, isporučeno najmodernije naoružanje koje je tražio.

Za vreme rata u BiH, Osama bin Laden je preko humanitarne organizacije “Movafak”, koja je delovala u Zagrebu, a čiji je direktor bio Sudanac Al Obid, slao borce i novac za rat u BiH. U međuvremenu, Al Obid je uhapšen i odveden u zatvor u Gvantanamu kao pripadnik Al kaide.

Preko iste organizacije “Movafak”, Bin Laden je kupio šest stanova u zagrebačkom naselju Borovje, gde se nalaze velika džamija i islamski centar. Vlasnici stanova danas su nepoznati.

Tokom rata u BiH, vođa Al kaide bio je najmanje dvaput na Balkanu i sreo se s Alijom Izetbegovićem, što su otkrile novinarke nedeljnika “Tajm” i “Špigl”.