NAJTRAŽENIJI terorista sveta, vođa Al kaide Osama bin Laden, ubijen je u nedelju u Pakistanu - saopštio je iz Bele kuće predsednik SAD Barak Obama u iznenadnom obraćanju naciji. U godini u kojoj se 11. septembra obeležava deseta godišnjica najvećeg terorističkog napada na Njujork i Vašington, Obama je saopštio da su američke snage ubile vođu Al kaide u kući duboko u unutrašnjosti pakistanske teritorije:

- Pravda je izvršena - poručio je Obama.

Predsednik, koji je najavio kandidaturu za drugi mandat u Beloj kući, rekao je da je u avgustu dobio obaveštenje o mogućem tragu Bin Ladena. Prošle nedelje je, kaže, procenio da SAD imaju dovoljno informacija da preduzmu akciju. Mali tim Amerikanaca, rekao je, izveo je operaciju vodeći računa da se izbegnu civilne žrtve.

- Posle pucnjave, ubili su Bin Ladena i preuzeli njegovo telo - rekao je Obama i ocenio da je smrt Bin Ladena dosad najznačajniji uspeh u američkim naporima da porazi Al kaidu.

Tim američkih specijalnih snaga u potrazi za Bin Ladenom imao je naredbu da ga ubije a ne da ga zarobi, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik američke nacionalne bezbednosti.

- To je bila “operacija ubistvo” - rekao je on i objasnio da nije postojala želja da Bin Laden bude uhvaćen živ u Pakistanu.

Ovaj zvaničnik je kazao da su operaciju izvele elitne jedinice, koje se koriste za najrizičnije i najopasnije antiterorističke akcije i Bin Laden je ubijen metkom u glavu. Za ovu operaciju odgovoran je bio Leon Paneta, šef CIA, koga je predsednik SAD upravo imenovao na novu dužnost - šefa Pentagona.

SMRT POTVRĐENA DNK ANALIZOM VAŠINGTON (Tanjug) - Analizom DNK potvrđeno je da je vođa terorističke organizacije Al Kaide Osama bin Laden ubijen, izjavio je neimenovani američki zvaničnik. Analiza kojom je utvrđeno podudaranje DNK urađena je pre nego što je telo Bin Ladena sahranjeno u moru, izjavio je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.
Drugi zvaničnik izjavio je agenciji Frans pres da su ubeđeni da je u operaciji američkih specijalnih snaga ubijen Bin Laden.
"DNK Bin Ladena je upoređena sa nekoliko članova porodice", rekao je drugi zvaničnik, dodajući da je 99 odsto sigurno da se DNK ubijene osobe podudara sa DNK Bin Ladena.

Skoro celu deceniju američke trupe su tragale za Bin Ladenom po pustinjama i pećinama Avganistana, da bi se ispostavilo da je vođa Al kaide u luksuznoj vili usred pakistanskog letovališta Abotabad, na sat vožnje od prestonice, Islamabada.

U godini u kojoj SAD pripremaju povlačenje trupa sa najvećeg američkog ratišta u Avganistanu, usred kontroverzi oko sudbine zatvora za teroriste u Gvantanamu, SAD otkrivaju da su ušli u trag Bin Ladenu zahvaljujući informacijama od uhapšenih posle terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine. Oni su progovorili o Bin Ladenovom kuriru od poverenja:

- Zatvorenici su identifikovali tog čoveka kao jednog od nekolicine kurira u koje je Bin Laden imao poverenja. Sugerisali su da bi on mogao da živi sa Bin Ladenom, ili da ga ovaj štiti - kazao je neimenovani zvaničnik američke administracije novinarima u Vašingtonu.

CIA je kurira pratila četiri godine, da bi avgusta 2010. godine otkrila da on živi sa bratom i porodicom u neuobičajeno jako obezbeđenom objektu.

- Kada smo videli kuću u kojoj su braća živela, bili smo šokirani. Krajnji zaključak naše analize je da se u uporištu nalazila teroristička meta najvišeg značaja. Stručnjaci koji su se bavili ovom problematikom godinama su ocenjivali da postoji velika mogućnost da je terorista koji se tu krije Osama bin Laden - rekao je drugi neimenovani američki zvaničnik.

Zgrada, 60 kilometara severno od Islamabada, izgrađena je 2005. godine i ima osam puta veću kvadraturu od obližnjih objekata. Grad Abotabad je, inače, popularno letnje odmaralište, sa oko 90.000 stanovnika, smešteno u dolini okruženoj zelenim brdima u blizini pakistanskog dela Kašmira.

Spoljni zidovi kuće bili su opasani bodljikavom žicom, ulaz ograničen sa dve sigurnosne kapije, a ukućani su spaljivali otpad i nisu ga odlagali kao njihove komšije izvan objekta. Kuća je imala nekoliko prozora i terasu ograđenu zidom visokim 2,1 metar. Vrednost objekta procenjena je na oko milion dolara, ali u vili nije bilo telefonskih niti internet veza.

Prema tvrdnjama američkih izvora, napad na taj objekat izveo je manji tim američkih specijalaca - čuvene “mornaričke foke” - da bi posle 40 minuta razmene vatre ubili i Bin Ladena. Akciju su izvela dva američka helikoptera, koja su upala u prostor između oko dva sata u noći između subote i nedelje. Tokom operacije, jedan od helikoptera je oštećen, a Amerikanci tvrde da su ga kasnije sami uništili. U akciju je bilo uključeno 20 do 25 pripadnika jedinica za specijalne operacije.

Kada su upali u kuću, započela je razmena vatre sa Bin Ladenom i njegovim ljudima i tom prilikom su ubijeni Bin Laden, jedan od njegovih sinova, kurir i njegov brat i jedna žena, koju je, navodno, jedan od ubijenih koristio kao živi štit. Pored njih, prisutni su bili još jedna žena i dete, ali oni nisu ni povređeni. Američki izvori tvrde i da je Bin Laden pucao iz svog oružja pre nego što je ubijen.

TALIBANI: OSVETIĆEMO OSAMU BIN LADENA
PARIZ (FoNet) - Pakistanski talibani, povezani sa Al Kaidom, prete da će osvetiti Osamu bin Ladena, ako se potvrdi da je ubijen, i zaklinju se da će napasti američke ciljeve i vlasti u Islamabadu. "Ne možemo potvrditi mučeništvo Osame bin Ladena. Kada nam to potvrde vlastiti izvori, bićemo spremni da damo izjavu", rekao je portparol Talibanskog pokreta u Pakistanu Ehsanulah Ehsan, u telefonskom razgovoru sa novinarom Frans presa. "Ako se potvrdi njegovo mučeništvo, osvetićemo njegovu smrt", rekao je Ehsan.

Telo vođe Al kaide preuzeli su Amerikanci i potvrdili njegov identitet. Telo Osame bin Ladena sahranjeno je u moru, uz poštovanje islamskih običaja jer se želelo po svaku cenu izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočašća, preneli su američki mediji.

Po objavi vesti, koja je, inače, procurila na sajtovima za društveno umrežavanje pre nego što su ih poslali radio ili TV, ispred Bele kuće okupile su se hiljade građana, sa američkim zastavama kličući “Ju-Es-Ej” i pevajući američku himnu. Slične scene su se videle i u Njujorku, na Tajms skveru i kod “nulte tačke”, gde su se nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra srušene u napadu terorista 11. septembra.

Iako je je istakao da Bin Laden nije bio muslimanski lider već “masovni ubica muslimana”, kao i da “SAD nisu i nikad neće biti u ratu sa islamom”, Obama je istovremeno upozorio da nema sumnje da će ova teroristička organizacija nastaviti sa akcijama:

SAHRANA PROTIV ISLAMA - ISLAM se protivi sahranjivanju u moru - izjavio je u ponedeljak portparol Al Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti. Muslimanski velikodostojnici su izjavili da Bin Ladenova sahrana u moru predstavlja kršenje islamske tradicije, što može da izazove pozive na osvetu i na napade na američke ciljeve.

- Njegova smrt ne označava kraj naših napora - rekao je Obama.

Iako zvaničnici američke obaveštajne službe veruju da Al kaidi predstoji teško vreme oporavka, Ajmana al Zavahrija već vide kao mogućeg naslednika Bin Ladena. Zavahri je bio mozak operacija Bin Ladena i njegove Al kaide i najviše se pojavljivao u javnosti, često osuđujući SAD i njihove saveznike u video porukama.

 U jednoj od najnovijih, on je pozvao muslimane da se bore protiv NATO i američkih snaga u Libiji. Zavahri je drugi, posle Bin Ladena, na FBI listi najtraženijih terorista.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma procenjuju, naime, da je ubistvo Osame bin Ladena veliki psihološki udarac za Al kaidu, ali će imati mali praktični uticaj na tu, u velikoj meri već decentralizovanu terorističku mrežu, koja je taktički delovala bez njega godinama.

Bivši američki obaveštajni službenik Pol Pilar izjavio je da sada najveću opasnost za SAD predstavlja ogranak Al kaide u Jemenu.

***************************************

TEROROM SEJAO STRAH PO SVETU

VOĐA Al kaide Osama bin Laden bio je najpre saveznik SAD u borbi protiv Sovjeta u Avganistanu, da bi se pretvorio u neprijatelja Amerike broj jedan na istom ovom ratištu. Rođen je 1957. godine u prestonici Saudijske Arabije, Rijadu, kao 17. od 52 dece građevinskog magnata Muhameda bin Ladena. Otac mu je poginuo u padu helikoptera i Osama sa 11 godina nasleđuje oko 80 miliona dolara.

Počinje školovanje za građevinskog inženjera, ali se 1973. godine povezuje sa ekstremističkim muslimanskim grupama i 1982, po nalogu saudijske tajne službe, odlazi u Avganistan, koji se tada nalazio pod okupacijom Sovjetskog Saveza. Prolazeći kao mladić kroz islamska fundamentalistička učenja, na sovjetsku invaziju je gledao kao na neoprostivu agresiju na muslimane. Finansirao je izgradnju više logora za obuku dobrovoljaca iz muslimanskih zemalja.

Interesi Bin Ladena i SAD tada su se poklapali. Vašington je novcem i oružjem podržavao “sveti rat” protiv SSSR-a. Kada se Osama vratio u Saudijsku Arabiju, bio je zasut pohvalama i novcem. Nije, međutim, proteklo mnogo vremena, a njegovi ciljevi postali su drugačiji od onih za koje su se zalagali njegovi zapadni partneri.

AMBASADE U SRBIJI NA OPREZU BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je akciju protiv Osame bin Ladena ističući da je to “veliki udarac terorizmu”. On je potvrdio opredeljenje Srbije i MUP-a da će uvek biti deo međunarodne akcije u borbi protiv terorizma. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da povišen nivo bezbednosti diplomatskih i konzularnih predstavništava SAD i zapadnoevropskih zemalja.

Amerika i saveznici 1991. godine počinju rat u Kuvajtu kako bi izbacile iračku vojsku iz te zemlje. Osama bin Laden sada proglašava džihad protiv SAD. Gubi saudijski pasoš i proteruju ga iz zemlje i on odlazi u Sudan. Njegova organizacija Al kaida, za koju se veruje da je osnovana 1988. godine, optužena je za eksploziju u podrumu Svetskog trgovinskog centra 26. februara 1993. godine. Nastradalo je šest osoba, a 1.000 je ranjeno.

Sudan, pod pritiskom Ujedinjenih nacija, 1996. godine uskraćuje prisustvo Bin Ladenu, koji se preko Jemena i Saudijske Arabije, prebacuje u Avganistan. Na listu deset najtraženijih terorista američkog “Ef-Bi-Aja” dospeva 1999, pošto je Al kaida okrivljena za bombaške napade na dve američke ambasade u Africi prethodne godine, u kojima je poginula 231 osoba i napad na američki razarač “Kol” u luci Aden u Jemenu, kada je stradalo 17 marinaca, a ranjeno 38.

Učenje i novac Bin Ladena inicirali su teroristički akt od 11. septembra 2001. godine, kada su srušene kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i deo zgrade Pentagona u Vašingtonu. U tim napadima nastradalo je oko 3.000 ljudi. Osama bin Laden je, dva dana kasnije, proglašen za glavnog osumnjičenog.

Američke vlasti nude nagradu od 25 miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja će dovesti do njegovog hapšenja. Sve to, direktno ili indirektno, pokrenulo je američke invazije Avganistana i Iraka. Osama bin Laden je imao četiri žene, a prema različitim podacima, i između 12 i 25 dece. Pisao je pesme, bavio se tradicionalnom medicinom, voleo je med.

***************************************

MREŽA NA BALKANU

SAUDIJSKI milijarder Osama bin Laden imao je, prema navodima medija, razgranatu mrežu na Balkanu, a kao njegovo glavno uporište navodila se Albanija. Amerikanci su zbog loše bezbednosne situacije u Albaniji 1999. godine otkazali najavljeni dolazak tadašnjeg ministra odbrane SAD Vilijema Koena, dok su 1998. godine albanske i američke snage bezbednosti u velikoj raciji uhapsile više od 100 osoba. Dvojica uhapšenih osumnjičeni su da su Bin Ladenovi saradnici, a jedan od te dvojice bio je Egipćanin. Druga zemlja, gde su zabeležene veze Osame bin Ladena, je Bosna i Hercegovina, u koju je za vreme rata došlo nekoliko stotina mudžahedina, a neki od njih se i sada tamo nalaze, naveo je “Glas Amerike”. Više puta su mediji širom sveta pisali da je Bin Laden 1993. godine dobio i pasoš BiH u ambasadi te zemlje u Beču, što Sarajevo poriče. Vođa Al kaide se, prema tvrdnji novinarke nemačkog “Špigla” koja se slučajno s njim srela, 1994. u Bosni sastao s Alijom Izetbegovićem, a iste godine je, kao deo saudijske delegacije, bio i u Albaniji.