VAŠINGTON - Ubici Roberta Kenedija, Sirhanu Sirhanu, odbijen je zahtev za pomilovanje, pošto je nadležni odbor zaključio da on nije u dovoljnoj meri pokazao kajanje, niti da je shvatio ozbiljnost tog zločina koji je počinio pre više od 40 godina.

Sirhan Sirhan (66) najpre je bio osuđen na smrt za ubistvo u hotelu "Ambasador" u Los Anđelesu, 4. juna 1968. godine, gde je Kenedi upravo proglasio da je u Kaliforniji pobedio u trci za kandidata Demokratske stranke na izborima koji su održani kasnije te godine. Sirhan je tada ubio još pet osoba u kuhinji hotela. Porodica Kenedi, koja je pet godina pre toga izgubila još jednog člana, tadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija, protivila se pogubljenju Sirhana, ističcući da je dosta ubijanja.

Sirhanu je 1972. godine kazna preinačena u doživotnu robiju. On je od tada zahtev za pomilovanje podnosio već 12 puta.

Sirhan koji je Palestinac, hrišćanin, rođen je u Jerusalimu. On tvrdi da se ne seća da je bilo koga ubio, što je u skladu sa ranijim tvrđenjima njegovog advokata da je, kada je počinio zločin, bio pod hipnozom.

Kažete da su vam namestili, CIA vam je namestila, tužilac vam je namestio. Za sve što je loše po vas, kažete da je kriv neko drugi, rekli su mu članovi odbora za pomilovanje, očigledno neuvereni u njegovu nevinost i pokajanje.

Za pet godina Sirhan ponovo stiče pravo da traži pomilovanje.