NAJNOVIJI protesti u Tirani izraz su više od godinu i po suzbijanih tenzija između vlade Saljija Beriše i opozicije i nose opasnost da nemiri u tako duboko podeljenom i klanovski zasnovanom društvu postanu regionalni problem, ocenila je američka agencija za strateške analize „Stratfor“.

U analizi povodom sukoba između pristalica opozicije i policije u Tirani u kojima su poginule tri osobe, „Stratfor“ navodi da to podseća na prethodne periode nestabilnosti u Albaniji, uključujući i „totalnu anarhiju“ koja je vladala u toj zemlji 1997. godine.

Tokom nereda 1997, podseća američka agencija, velika količina oružja iz vojnih magacina prešla je u ruke organizovanih kriminalnih grupa koje su dalje prosledile to oružje na otvoreno tržište za izvoz ili direktno separatističkoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK).

- Zapravo su nemiri 1997. godine bili faktor koji je pomogao OVK da se dovoljno naoruža i počne operacije protiv srpske policije u pokrajini, što je na kraju prouzrokovalo NATO intervenciju protiv Beograda 1999. i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine - piše „Stratfor“.

Agencija, međutim, ocenjuje da za sada nema naznaka da će se nemiri proširiti van Tirane, što bi tek tada predstavljalo opasnost da se ponovi 1997. godina, kada su zemlju potresali protesti zbog propasti piramidalnih banaka.

- Sukobi pokazuju kulturnu podelu Albanije - navodi „Stratfor“. - Albansko društvo je najviše od svih evropskih zasnovano na klanovima, zbog čega je vladi veoma teško da kontroliše celu zemlju... Zbog društva zasnovanog na klanovima i rasprostranjenosti organizovanog kriminala vlast je uvek slaba i stoga nikad ne treba mnogo da zemlja upadne u haos.

Da bi se sadašnja kriza proširila na čitavu zemlju kao što je to bilo 1997. godine, potrebni su protesti ili na jugu, gde su uporišta socijalista, ili u severnim gradovima kao što su Skadar, Peškopeja i Kukeš, koji su Berišina uporišta, ocenjuje agencija.

Kada je 1997. godine propala piramidalna štednja u koju je bila uključeno skoro dve trećine građana, izbila je pobuna i nastala petomesečna anarhija koja je okončana intervencijom snaga UN predvođenih Italijanima, podseća se u analizi.

Agencija navodi da je piramidalna šema u stvari bila način dolaženja do kapitala za razne organizovane kriminalne grupe zasnovane na klanovima „koje u velikoj meri kontrolišu zemlju“.

„Stratfor“ ističe da u regionu još postoje nerešena pitanja vezana za albansku zajednicu u Makedoniji i za spor Kosova sa Beogradom zbog nezavisnosti.

- Beriša je lično profitirao od albansko-srpskog konflikta na Kosovu 1999. time što je uveličavao njegov značaj i skretao pažnju naroda od svoje neuspele ekonomske politike - navodi „Stratfor“ i dodaje da je to omogućilo Beriši i njegovoj stranci da se vrati na vlast 2005. godine, što je bio značajan poduhvat s obzirom na to da je njegova prethodna vlada odobrila propalu bankarsku piramidalnu šemu.


TENZIJE NE PADAJU

UPRKOS međunarodnim apelima da se smire strasti, u Albaniji su tenzije visoke, a vlast Saljija Beriše pojačala je retoriku protiv opozicije, koja je organizovala proteste u petak. Do nedeljeje uhapšeno 113 ljudi.

- Oni koji stoje iza puča i banditi dobiće zasluženu kaznu - poručio je Beriša, prenosi albanska agencija ATA. - Niko na celom svetu ne može da preotme demokratske institucije Albanije, zemlje-članice NATO.