DAN uoči početka manevara u Gruziji tamošnje vlasti su saopštile da su sprečile pokušaj državnog udara. Tenkovski bataljon koji se nalazi u mestu Muhrovani, tridesetak kilometara od glavnog grada Gruzije Tbilisija, je saopštio da se više ne povinuje komandi predsednika Sakašvilija. Bio je to “puč” u kojem se umesto municije pucalo propagandnim porukama.
Odmah su ka toj bazi krenula oklopna vozila i helikopteri. Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je izjavio posredstvom TV da su neredi u vojnoj bazi ozbiljna opasnost, ali da su pučisti izolovani i da im je predložio da se predaju. Sakašvili je pozvao i rukovodstvo Rusije da se suzdrži od provokacija. Da bi uverio javnost da je sve pod njegovom kontrolom, Sakašvili je u utorak popodne posetio “pobunjeničku bazu”.
U Tbilisiju tvrde da su organizatori puča bivši rukovodioci Ministarstva odbrane Gruzije koji su bili u vezi sa ruskim tajnim službama. Iz video snimaka koji su emitovani na gruzijskim TV kanalima se vidi kako organizatori razgovaraju o detaljima puča. Navodno su planirali da ubiju najviše rukovodioce Gruzije.
Rukovodilac odeljenja za informacije u gruzijskom ministarstvu policije Šota Utiašvili rekao je da je “maksimalni plan bio vojni puč, a minimalni neodržavanje vojnih manevara NATO”. Jedan od optuženih, Georgij Karkarašvili je izjavio da se u “Gruziji na vlasti nalaze bolesni ljudi koji pišu scenarije, snimaju filmove i, pokazujući ih, plaše javnost”.
“Pučisti” su, najavljujući događaje, rekli da neće primenjivati silu, nego će samo kritikovati političare. Opozicija je najavila za 9. maj masovne demonstracije u Tbilsiju kojima će tražiti ostavku Sakašvilija.
Pod sumnjom da je organizovao puč, uhapšen je bivši komandant odreda specijalaca “Delta” Gija Gvaladze. Traži se i Koba Otandaze, koji je do 1996. godine bio komandant specijalaca u bazi Muhrovani, a zatim bataljonom Nacionalne garde koja je 2001. godine izvela puč protiv tadašnjeg predsednika Eduarda Ševerdnadzea. Policija traži i Zazu Muškudijanija, načelnika jedne jedinice locirane u Tbilisiju.
Moskva zvanično nije komentarisala izjave Sakašvilija o umešanosti Rusije u planove pučista. Kremlj je samo kratko poručio Sakašviliju - da se obrati doktoru.
- Da bi rešili nekontrolisanu situaciju u zemlji rukovodstvo Gruzije traži spoljnjeg neprijatelja a za njih je to Rusija... Naše vojne baze u Južnoj Osetiji i Abhaziji rade uobičajeno - ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

BEZ VOJSKE SRBIJE
OFICIRI Vojske Srbije, uprkos najavama, ne učestvuju u vojnoj vežbi programa “Partnerstvo za mir” u Gruziji. Iako je učešće dvojice pripadnika naših oružanih snaga u ovim manevrima bilo predviđeno i zaključkom Vlade, državni vrh je procenio da je neučestvovanje u državnom interesu. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ovu odluku je prošle nedelje obrazložio namerom Srbije da “ne učestvuje u bilo kom projektu koji predstavlja bezbednosnu pretnju Ruskoj federaciji, kao i bilo kojoj drugoj državi”.(R. D.)