RUSKOM konzulu u Tbilisiju u nedelju je Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije uručilo notu u kojoj se kaže da odlukom predsednika Mihaila Sakašvilija 10. avgusta njihova armija prekida vatru u Južnoj Osetiji. Osim toga, sva vojna tehnika i vojnici biće izvedeni iz zone konflikta. Notom, koja je svojevrsna kapitulacija Mihaila Sakašvilija, završava se i formalno kratki rat između Gruzije i Južne osetije, na čiju je stranu stala Rusija.
U noti se potvrđuje dogovor Tbilisija i Moskve da se stvori humanitarni koridor preko kojeg bi stanovništvo i ranjenici izašli iz zone konflikta. Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije je izjavilo da je Tbilisi spreman da odmah počne pregovore sa Ruskom federacijom o prekidu vatre i završetku svih bojevih akcija.
Gruzija je u osvajanje Chinvalija i drugih delova Južne Osetije angažovala čak 100 tenkova i 7.400 vojnika. Do ulaska u boj ruske armije Gruzija je imala prednost u vojnoj sili u odnosu na Južnu Osetiju čak 12:1. Vlasti u Tbilisiju su pokušavale da nađu častan izlaz iz sadašnje situacije, pa su u nedelju pre podne izjavile da su odlučile da povuku vojnike sa periferije Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije.
Gruzini su posebno bili zabrinuti što je ruska avijacija bombardovala gruzinske baze i drugu liniju fronta. Cilj ruskih pilota bio je da ućutkaju gruzinske haubice i eliminišu pozicije odakle su Gruzini otvarali vatru iz raketnih sistema "Grad". Ti sistemi su bili nedaleko od glavne gruzinske baze "Gorki".
Kako su žestoko ratovali Gruzini, potvrđuje i to da je u Južnoj Osetiji ranjen i komandant ruske 58. armije general Anatolij Hruljov. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin je rekao stranim novinarima da Gruzija mora prvo da povuče svoju vojsku na polazne pozicije, a zatim da potpiše dogovor da više neće koristiti vojnu silu, ako uopšte hoće da sedne za pregovarački sto.
Vlasti Južne Osetije tvrde da se broj poginulih povećao preko 2000, a republiku je napustilo više od 34.000 izbeglica.Njima se pomoć pruža u Severnoj Osetiji, gde su Rusi dovezli prenosne bolnice i sve što je potrebno za život ranjenika i izbeglica.
U Chinvaliju ali i drugim mestima Južne Osetije su u nedelju pokušali da sahranjuju poginule. Predstavnici vlasti kažu da je veliki problem što je mnogo poginulih pod ruševinama. Ruski TV kanali pokazali su zastrašujuće snimke iz Južne Osetije.Gruzinska artiljerija nije štedela ni glavnu bolnicu u Chinvaliju.
Ruski Generalštab je opovrgao tvrdnje da je njihova avijacija bombardovala civilne ciljeve u Gruziji. Zamenik načelnika Generalštaba general-pukovnik Anatolij Nogovicin je objasnio da su raketirane kasarne i objekti gde se nalaze gruzinski vojnici koji se spremaju da krenu ka Južnoj Osetiji.
Rusija je u dosadašnjim ratnim operacijama izgubila samo dva aviona jedan SU-25 i jedan TU-22. "Nisu tačne tvrdnje Gruzina kako su oborili čak 12 naših aviona" - rekao je zamenik načelnika Generalštaba Nogovicin. Ruski generali sada analiziraju kako su oboreni njihovi avioni. Sumnja se da su oboreni sistemom S-200 koji je Gruzija mogla da kupi od Ukrajine.
Ukrajina je upozorila Rusiju da se lako može dogoditi da ne dopusti povratak njenih brodova u bazu Sevastopolj na Krimu ako budu učestvovali u vojnoj akciji protiv Gruzije. U Kijevu kažu da "Ukrajina ne želi da bude uvučena u spor na Kavkazu".

LEČI SE PRVA DAMA
SANDRA Rulofs Sakašvili, supruga gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, je iz Pekinga, gde je sa njim pratila Olimpijske igre, otputovala hitno u domovinu - SAD. Na odlasku je izjavila da "ide u domovinu da bi se lečila od šoka zbog sramnog napada Rusije na Gruziju". Supruga predsednika Gruzije novinarima je još samo rekla da će se u "Americi podvrći intenzivnim psihoterapijskim seansama". Ona je potvrdila da se i njen suprug "nalazi i veoma teškom psihičkom stanju zbog rata", ali nije mogla da potvrdi da li će joj se i on pridružiti u Americi.
D. M.

PRIZIVANJE VAŠINGTONA
MIHAIL Sakašvili je zatražio od rukovodstva SAD da posreduje da se sa Moskvom postigne saglasnost o prekidu vatre. Iz Tbilisija su se obratili Kondolizi Rajs i molili je da telefonira u Moskvu. Rukovodstvo Gruzije je bilo zbunjeno što je anonimni predstavnik SAD izjavio da deo krivice za situaciju na Kavkazu snosi Tbilisi, jer ih je Vašington navodno upozoravao da budu suzdržani.

TRIBUNAL ZA OSETIJU
VLADIMIR Lukin ruski ombudsman, zadužen za ljudska prava predložio je da se formira međunarodni tribunal koji bi istražio zločine koji su se dogodili u Južnoj Osetiji, a zatim bi se kaznili krivci. Taj predlog već je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Predsednik Dmitrij Medvedev je odlučio da rusko vojno tužilaštvo zabeleži i prikupi dokaze o genocidu koji je gruzinska vojska napravila u Južnoj Osetiji.

PRIPRAVNA ABHAZIJA
GENERAL Nogovicin je kazao da se ruski mirotvorci nalaze na liniji razgraničenja između Abhazije i Gruzije. Abhazija je u nedelju uvela "delimično ratno stanje" koje će trajati 10 dana. Vlasti Abhazije su zapravo uvele ratno stanje u prigraničnim delovima sa Gruzijom. U Gruziji je objavljena i delimična mobilizacvija.

* * * * *

Dr Boris Šmeljov, moskovski politikolog i predavač na Diplomatskoj akademiji:

SCENARIO BIO KAO ZA "OLUJU"


TAKTIZIRANJA Moskve sa Tbilisijem više neće biti. Uskoro će se u Moskvi doneti politička odluka o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, koje i inače žele da se prisajedine Ruskoj Federaciji. Bilo kakva neodlučnost ruskog rukovodstva i odugovlačenje sa odlukom o priznanju Južne Osetije i Abhazije štetilo bi interesima Rusije - kaže u intervju za "Novosti" dr Boris Šmeljov, ugledni moskovski politikolog i predavač na ruskoj Diplomatskoj akademiji.
- Posle poslednjih izjava premijera Putina, koji je razgovarao sa osetinskim izbeglicama, kao i ocena predsednika Medvedeva, teško da se može dogoditi da se brzo zaborave žrtve i počne pregovarati sa Sakašvilijem koji je dao komandu da se napadne Chinvali i gađaju ruski mirotvorci. Po meni, pitanje je dana kada će Rusija priznati Južnu Osetiju i Abhaziju.

* Na Zapadu je već počeo veliki medijski rat protiv Rusije i on će biti još žešći?
- Zapad će opet preko TV kanala pokušati da stvori užasnu sliku o Rusiji. To će biti tako do izbora u Americi. Tada će se ili krenuti putem ka zbližavanju s Moskvom ili će Amerika i Rusija ući u novi oblik Hladnog rata.

* Tbilisi je imao isti scenario kao Hrvati kad su očistili Krajinu i Srbe uz blagoslov SAD?
- Ponovljen je isti scenario kao kad je sprovedena akcija "Oluja" u Hrvatskoj. Tada su hrvatski vojnici sproveli neviđeno brutalnu akciju, pobili su mnogo civila, ali Zapad se pravio da to ne vidi. Sada su to učinili Gruzini, primenjujući tešku artiljeriju i raketne sisteme "grad". Razlika je u tome što Milošević tada nije mrdnuo prstom da pomogne Srbima u Krajini, a rusko rukovodstvo je dalo komandu svojoj armiji da uđe u Južnu Osetiju, a Crnomorska flota je ušla u teritorijalne vode Abhazije.

* Ruski analitičari ističu da su isti vojni američki instruktori obučavali Hrvate, zatim Albance, i sada Gruzine...
- U SAD postoji moćna vojna struktura "penzionisanih generala i pukovnika" koji se bave obukom armija i oružanih struktura onih zemalja i naroda koje podržava američko rukovodstvo. Jasno je da su ti instruktori pod kontrolom CIA i Pentagona. A onaj ko ima podršku Pentagona ima i podršku američkih moćnih medija.

* Koliko su realni pozivi ruskih političara da se osnuje poseban trubinal i sudi Sakašviliju koji je dao komandu da se razruši grad i pobiju hiljade civila?
- Mislim da je dobro da Rusija pred svetsku javnost izađe sa idejom da se otvori tribunal koji bi se bavio zločinima nad stanovništvom u Južnoj Osetiji. Treba sačekati reakciju Zapada.Kroz istoriju su Rusi i Gruzini bili prijatelji. I sada mi nemamo ništa protiv Gruzina, ali poslednjih dana definitivno je postalo jasno - Sakašvili je zločinac. Jasno je i to da s njim Medvedev i Putin neće sesti za sto. Druga je stvar što će se sa Gruzinima sigurno pregovarati.

PODELA KOSOVA

* Vi ste jedan od prvih ruskih stručnjaka za Balkan koji je predlagao da Srbi traže podelu Kosova i Metohije...
- Sve treba da se radi na vreme. Hteo bih da podsetim kako je odgovorio Lenjin kad su ga pitali kada treba napadnuti Carski dvorac. On je kazao - danas je rano, a sutra će biti kasno, treba napasti u ponoć. Srbi su po meni propustili šansu o podeli Kosova između ostalog i jer je rukovodstvo bilo neodlučno. Nisu hteli da se zameraju pre svega Amerikancima, a zatim i zapadnoevropskim zemljama, jer žele u EU.