Na imigrante se u sve većem broju zemalja iskaljuje gnev "domorodaca", koji doseljenike iz uglavnom siromašnih krajeva doživljavaju kao konkurenciju pri dobijanju posla, ili kao izvor nevolja i kriminala. Mnoge zemlje bogatijeg dela sveta uvode restriktivne zakone, u nekima se čak pribegava i - nasilju.

JOHANESBURG

Najmanje dve osobe su ubijene, a više od 20 kuća je spaljeno u ponedeljak u Johanesburgu gde već nedelju dana traje nasilje protiv imigranata iz susednih zemalja. Tokom vikenda ubijeno je 14 lica, više stotina je povređeno, a mnogi doseljenici su isterani iz staništa. Međunarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica" upozorila je da gradu preti humanitarna katastrofa. Očevici govore o naoružanim grupama koje krstare Johanesburgom i brutalno izbacuju ljude iz stanova. Razularena masa je jednog čoveka živog zapalila na ulici. Računa se da je proteklih godina u Južnu Afriku stiglo čak tri miliona imigranata samo iz Zimbabvea, gde je ekonomska situacija izuzetno teška.

BERN

Referendumom 1. juna Švajcarci odlučuju da li stranci, kao i do sada, mogu da dobiju državljanstvo ove zemlje, ili će im to biti uskraćeno. Inicijator referenduma za promenu zakona o dobijanju državljanstva je populistička i desno orijentisana Narodna partija Švajcarske, poznata u svetu kao Bloherova i već je od Međunarodne komisije za ljudska prava pri UN u Ženevi ova inicijativa ocenjena kao nedemokratska i diskriminatorska. Protiv ove inicijative Narodne partije su švajcarski parlament, članovi vlade, građanske i levo orijentisane partije i svi su jedinstveni u oceni da je ta inicijativa sramota za demokratiju i integracione procese u zemlji. Notorna je činjenica, međutim, i to da su Švajcarskoj potrebni strani radnici. Sve više visokoobrazovanih stručnjaka dolazi ovamo i zauzima dobro pozicionirana radna mesta.

RIM

Nova desničarska vlada Silvija Berluskonija bukvalno je objavila rat imigrantima. Tokom prošle nedelje uhapšeno je 300 došljaka bez papira, a pedesetak, uglavnom Nigerijaca i Albanaca, već je deportovano. Među Italijanima ima i nestrpljivih, koji su "pravdu" uzeli u svoje ruke. U Napulju je grupa građana do temelja spalila ilegalno naselje rumunskih Roma.Vlada namerava po hitnom postupku da usvoji zakonske mere koje bi omogućile oštrije kontrole granica i deportacije ilegalnih imigranata, ili onih osuđenih za krivično delo, čak i kada je reč o građanima EU.

ATINA

GRČKA obalska straža uhvatila je 39 ilegalnih imigranata u atinskom predgrađu Karate. Migranti, su pronađeni na brodiću u blizini Karate, a uhvaćena su i tri krijumčara ljudi, dva Grka i jedan Rumun. Stotine migranata svake godine pokušava da uđe u Grčku, najčešće iz Turske, Bliskog istoka i Afrike.

ZABRANJENO ZA PSE I RUMUNE
BARSELONA - Policija mesta Alkudija na Majorci uklonila je rasističku poruku ispred prodavnice informatičke robe. Preko poveće podloge u bojama rumunske zastave bilo je ispisano: "Zabranjuje se ulazak, bez prethodne najave, psima i Rumunima. U protivnom, izaći će pod batinama". U radnji je bilo ispisano "objašenjenje" - gazda je bio ljut zato što su mu tri Rumuna prethodnog dana ukrala dva kompjutera vredna 3.000 evra. U tekstu su Rumuni nazvani "k... sinovima koji se prave da ne razumeju ništa, a razumeju sve". Zvaničnici lanca prodavnica, čiji je zastupnik ova radnja, ogradili su se od ovog akta, ocenjujući ga kao "isključivo lični gest" i najavili istragu. (V. S.)