Američki strateški bombarder B-52 simulirao je u martu ove godine bombardovanje krastarećim raketama Kalinjingradske oblasti, piše „Nešenel interest“. Ova operacija je izvođena u okviru prebacivanja pet bombardera sa avio-baze u državi Luizijana na avio-bazu u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još: NAPAD NA RAFINERIJU DOKAZAO: Protivvazdušna odbrana SAD neefikasna

„Strateški bombarder B-52H, pod brojem 60-0024, poleteo je sa avio-baze Barksdejl 14. marta 2019. godine u 01.30, doleteo do Kanade i izveo simulaciju napada krstarećim raketama na teritoriju Ruske Federacije“, piše „Nešenel interest“, pozivajući se na nezavisnog analitičara Stefana Votkinsa.

Avion je izvršio zaokret tek na 60 milja od ruskog vazdušnog prostora u 11.10 i sleteo na britansku avio-bazu u 13.32.

Pročitajte još: GENERAL SAD RAZBIO ILUZIJE ZAPADA: Prednost NATO nad Rusijom se otopila

Američki magazin navodi da je u Kalinjingradskoj oblasti instalirana vrlo snažna protivvazdušna odbrana, ali prema rečima komandanta Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi generala Džefa Harigana, Pentagon je napravio planove koji bi omogućili da se ona slomi.

„To bi bila operacija iz više elemenata, dobro tempirana, uz korišćenje efektivnih sredstava koje bismo iskoristili kako bismo garantovali pristup toj oblasti. Zato se i izvode vojne vežbe. Stalno vršimo ocene tih planova i ako stvar dođe do njihove realizacije, mi ćemo biti spremni“, izjavio je general grupe novinarima.

On nije naveo nikakve detalje tih planova, ali, kako piše „Nešenel interest“, može se pretpostaviti da se misli na istovremeno korišćenje avijacije, mornarice, kopnenih snaga i sajber-napada.

(rs.sputniknews.com)