VAŠINGTON tvrdi da će američki vojni i ekonomski pritisak na Iran primorati Teheran na pregovore, ali vlasti u ovoj bliskoistočnoj zemlji upozoravaju da je put diplomatiji zatvoren, i to - za stalno. Rusija nudi dokaze da je američki dron povredio iranski vazdušni prostor, dok šef diplomatije Sergej Lavrov poručuje da se situacija oko Irana odvija prema opasnom scenariju.

- Američki zvaničnici bi trebalo dobro da razmisle dokle može da odvede takva nerazumna i nepromišljena politika - kazao je Lavrov.

Posle obaranja američkog drona, predsednik SAD Donald Tramp uveo je nove sankcije Iranu. Na meti Vašingtona našli su se vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamnei i više komandanata elitne Revolucionarne garde.

Tramp, koji optužuje Iran da želi da napravi nuklearno oružje i da je sponzor terorizma, potpisao je ukaz koji bi trebalo da spreči "vrhovnog vođu, njegov tim i druge iz njegovog bliskog okruženja da pristupe osnovnim finansijskim sredstvima".

- Ili će shvatiti poentu ili ćemo jednostavno pojačati kampanju maksimalnog pritiska - poručuje Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, i dodaje da su sve opcije na stolu, ukoliko Iran pređe granicu obogaćivanja uranijuma.

Pročitajte još - TRAMP ZAPRETIO IRANU: Napadnite nas i bićete uništeni (FOTO)

Iranski predsednik Hasan Rohani novu rundu sankcija vidi kao znak očaja SAD. Komentarišući Trampov potez, nazvao je Belu kuću "mentalno retardiranom". U govoru koji je uživo prenosila TV, Rohani je rekao da sankcije protiv iranskog vrhovnog verskog vođe Alija Hamneija neće imati efekta, jer on nema imovinu u inostranstvu.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio je da će se ove nedelje na listi sankcionisanih naći i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif. Mnučin je izjavio da će SAD zamrznuti milijarde dolara, a Zarif prokomentarisao da su "politički jastrebovi bliski Trampu žedni rata, umesto diplomatije".

- Iran nikada neće koristiti nuklearno oružje, zbog svojih religijskih uverenja - izjavio je Zarif. - Koliko ste ljudi vi Amerikanci ubili nuklearnim oružjem? Koliko ste generacija zbrisali?


Iran je, umesto toga, pozvao Vašington da prekine "vojni avanturizam" i "ekonomski rat" uz ocenu da nema pogodne klime za razgovore sa SAD.

Pročitajte još - TRAMP PORUČIO: Napad na Iran je i dalje „na stolu“

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

VEZA SA SIRIJOM

SJEDINjENE Države žele da se oslobode stranih snaga u Siriji, izjavio je u utorak Džon Bolton, na konferenciji za novinare u Jerusalimu, pošto je njegov ruski kolega Nikolaj Petrušev apelovao na SAD i Izrael da pokažu uzdržanost prema Iranu. Izrael već dugo poziva da se iranske snage uklone sa severne granice te zemlje i Bolton priznaje da su iranske snage "problem u Siriji". Petrušev kaže da se Iran borio protiv terorista na sirijskom tlu i doprinosi stabilizovanju situacije.