UBIJENI polubrat Kim Džong Una lidera Severne Koreje - Kim Džong Nam - bio je doušnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA)!

Ova tvrdnja izrečena je istovremeno u konzervativnom američkom poslovnom dnevniku "Volstrit žurnal", ali i u knjizi "Veliki naslednik" novinarke "Vašington posta" Ane Fajfild, objavljenoj u utorak u SAD. "Volstrit žurnal", pozivajući se na dobro obaveštene izvore, navodi da se Kim Džong Nam nekoliko puta sastao sa operativcima obaveštajne agencije.

CIA za sada ćuti. Ali, neimenovani bivši zvaničnici tvrde da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

A Fajfildova u knjizi navodi, pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singapuru i Maleziji, gde je Kimov polubrat i ubijen.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji sa još jednim muškarcem, za koga se smatra da je američki obaveštajac, kao i da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara. Taj novac je, navodi Fajfildova, Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za obaveštajni rad.

S druge strane, takođe neimenovani zvaničnici, upozoravaju na oprez, jer ističu da polubrat, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u neke tajne.

U svakom slučaju, detalji njegovih veza s američkom špijunskom agencijom su nejasni, baš kao i tačne okolnosti njegove smrti.

Za ubistvo Kim Džong Nama u Maleziji 13. februara 2017. godine, optužene su, naime, dve žene, koje su ga, navodno, po licu poprskale otrovnim agensom "VX" na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Tvrdi se sada da je on tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa kontaktom iz CIA, mada možda to nije bio i jedini cilj puta.

Optužnice za ubistvo protiv dve žene, za koje je tužilaštvo tvrdilo da su sarađivale sa četvoricom Severnokorejaca koji su napustili Maleziju na dan ubistva, ove godine su - odbačene. Advokati žena su uveravali da su one bile pioni u političkom ubistvu, povezanom sa severnokorejskom ambasadom u Kuala Lumpuru.

SAD i Južna Koreja su za ubistvo okrivili Pjongjang, ali Malezija to nikada nije zvanično učinila. Kim Džong Nam je bio najstariji član vladajuće severnokorejske porodice i sumnja se da je mogao biti viđen kao pretnja vladavini Kim Džong Una.

BEZ POTVRDE IZ SEULA

Južnokorejske službe bezbednosti nisu mogle da potvrde informacije "Volstrit žurnala". Za inostrane vlade i medije je teško da provere informacije o Severnoj Koreji, jer Pjongjang nadzire posetioce i ograničava pristup informacijama, pa su strani mediji više puta objavljivali navodno tajne o Severnoj Koreji, koje su se kasnije pokazale kao netačne.