AKO je suditi po holandskom primeru, evropski populisti su doživeli prvi udarac na izborima na kojima se očekuje da preplave Evropski parlament. Glasanje koje je u "zemlji ispod mora" održano u danu kada i u Velikoj Britaniji, pokazalo je da su se građani, po svoj prilici, uplašili mogućeg "negzita" i čitave zbrke koju bi to moglo da donese.

Pročitajte još: JUNKER KRITIKUJE NACIONALISTE: Lakše je mobilisati negativne snage

Iako će zvanični rezultati evropskih izbora u svim zemljama EU biti poznati tek u nedelju uveče u isto vreme, sondaže su već, na osnovu obavljenog glasanja, projektovale budući raspored holandskih poslanika u EP. Na prvom mestu su, protivno svim očekivanjima, socijaldemokrate predvođene dosadašnjim prvim potpredesednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, koji važi za jednog od glavnih kandidata levice za budućeg predsednika EK.

Pročitajte još: Domaći stranci u evropskim izborima

Ovaj znak koji su Holanđani poslali glasom za najbližeg saradnika Žan-Kloda Junkera mogao bi da utiče i na druge birače širom EU, gde se najavljuje prodor populista. Timermansova stranka PvdA je osvojila 18,1 odsto glasova, što je skoro dvostruko više nego na prethodnim izborima i pripašće joj pet od 26 holandskih mesta u EP.

Na drugom mestu sa 15 odsto je proevropska Partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea, koja će imati četiri predstavnika. Veliki gubitnik je populistička i evroskeptična formacija Forum za demokratiju (FvD) Tjerija Bodea, koja je osvojila 11 odsto i samo tri mesta, što je jako loš skor, imajući u vidu da su ih ispitivanja javnog mnjenja pred izbore proglašavala - pobednicima.