PROČITAJTE JOŠ - Ubijen Palestinac uoči protesta na granici sa Izraelom


IZBORE za novi saziv izraelskog parlamenta, održane u utorak, obeležilo je agitovanje bez presedana - aktuelni premijer Benjamin Netanijahu (69) šetao je po plaži u Netaniji i apelovao na kupače da izađu iz vode i glasaju za njegovu partiju Likud. Svet na izjašnjavanje 6,3 miliona Izraelaca sa pravom glasa gleda kao na svojevrsni referendum posle kog bi on mogao, peti put uzastopno, da zasedne u fotelju šefa vlade.

Aktuelni premijer je u predizbornu trku ušao sa optužbom za korupciju i moguće optužbe za prevaru i kršenje poverenja, što je potvrdio izraelski vrhovni tužilac. Ako pobedi na izborima i nastavi da vlada i posle podizanja optužnice, međutim, moguće je da će u nekom trenutku morati i da podnese ostavku.

Netanijahuov glavni rival na izborima je Beni Ganc (59), bivši komandant vojske. Dok je premijer agitovao za samog sebe, Ganc je zaustavio vozilo u kom je obilazio birališta da bi pomogao motociklisti, povređenom u saobraćajnoj nesreći. Izraelski mediji podsećaju da je Ganc, takođe motociklista, u nedelju predvodio oko sto vozača motora u Tel Avivu u okviru svoje izborne kampanje.

Analitičari, koji su kampanju ocenili kao izuzetno prljavu i orijentisanu na kandidate, a ne na programe, kažu da su ovo, godinama unazad, najneizvesniji izbori. Netanijahu će, ako pobedi, biti premijer sa najdužim stažom, budući da će prestići oca nacije Davida Ben Guriona po vremenu provedenom na ovoj funkciji.

Ganc je novajlija u politici, što sadašnjem premijeru donekle olakšava posao.

KOALICIONA VLADA ISPITIVANjA javnog mnjenja pre glasanja u utorak pokazivala su da Netanijahuov Likud neznatno zaostaje za savezom partija Plavo belo, koji predvodi Beni Ganc, ali da je sam Netanijahu u prednosti, zbog većih šansi da osnuje vladajuću koaliciju (sa najmanje 61 od 120 mesta u Knesetu) jer ima dobre veze sa religioznim i partijama desnice. U istoriji Izraela nijedna partija nikad sama nije imala većinu, zemlju je uvek vodila koaliciona vlada.

Mirovni proces sa Palestincima nije bio glavna tema izbora, naglašavaju svetski mediji. Laburisti, koji su 90-ih napravili mirovni sporazum sa Palestincima, u međuvremenu su izgubili glasače.

Netanijahu je protiv stvaranja palestinske države i želi da prisvoji što više okupirane Zapadne obale. Likud nije objavio jasnu platformu, nego se uglavnom hvalio ranijim, naročito spoljnopolitičkim uspesima. Među njima, Netanijahu je navodio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, snažne veze sa Belom kućom otkako je u njoj Donald Tramp, podršku Vašingtona izraelskim aspiracijama prema Jerusalimu i Golanskoj visoravni.

Lider ultranacionalističke Zehut partije Moše Fajglin - koji želi da Palestinci emigriraju sa Zapadne obale i iz Gaze, a zalaže se i za legalizaciju marihuane - mogao bi da uzme najmanje četiri mesta i tako bude jezičak na vagi.


NERADNI DAN

NADMETALO se čak četrdesetak partija, a u utorak je bio neradni dan. Odziv na izbore u Izraelu je tradicionalno visok, 2015. godine izašlo je 72 odsto birača.

NESLOŽNI ARAPI

Izraelski Arapi, koji čine petinu stanovništva, nikad nisu bili snaga koja osvaja mesta u izraelskom parlamentu Knesetu. Imali su, doduše, 2015. godine, četiri arapske liste zajednički nastup i očekivalo se da će osvojiti čak 13 mesta, ali su se raspali.