Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos uputio je jasnu poruku Severnoj Makedoniji, Turskoj i Albaniji da ukoliko žele da imaju evropsku budućnost moraju da poštuju evropsko i međunarodno pravo, te da razreše razlike koje imaju sa zemljama u regionu, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

Tokom sastanka sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovičem, grči predsednik je izjavio da "evropska perspektiva naših suseda sadrži dva jasna uslova koje moramo naglasiti - ako oni žele da imaju evropsku perspektivu, moraju poštovati evropsko i međunarodno pravo".

Govoreći o Severnoj Makedoniji, Pavlopulos je istakao da Grčka podržava njen ulazak u EU, ali je pojasnio da ova perspektiva podrazumeva poštovanje Prespanskog sporazuma koji je potpisala sa Grčkoj.

Sporazum, kazao je on, "mora se tumačiti i primeniti na način koji neće dopustiti nikakav trag iredentizma. Svaka druga taktika bi ometala napredak Republike Severne Makedonije u njenom procesu pristupanja Evropskoj uniji".

U vezi sa grčko-turskim odnosima grčki predsednik je ponovio da "Grčka teži ka tome da razvije dobrosusedske i prijateljske odnose, te da podržava izglede Turske za pridruživanje EU", dodajući da ugovori iz Lozane i Pariza, koji su potpuno jasni i sveobuhvatni, ne ostavljaju prostora za sumnju i treba da budu u celosti poštovani od svih strana".

Pročitajte još - Prokopis Pavlopulos - konzervativac, profesor, proevropljanin

On je dodao da u vezi sa Ekonomskom ekskluzivnom zonom Turska mora da poštuje pravo mora.

Kada je Albanija u pitanju Pavlopulos je rekao da se Grčka ne protivi njenoj evropskoj perspektivi, ali da "ponašanja kao što su ona protiv grčke manjine predstavlaju nepremostivu prepreku za glatko pristupanje Albanije u Evropskoj uniji".

Druga prepreka, rekao je on, predstavlja "svaka tvrdnja o pravima takozvanih albanskih čama, nemilosrdnih saradnika nacista, što je i istorija dokazala".

Pavlopulos se osvrnuo i na kiparsko pitanje, ističući da je to međunarodno i u najvećem delu evropsko pitanje, dodajući da se mora rešiti što je pre moguće na pošten i održiv način.

On je istakao da je učlanjenje svih balkanskih zemalja u Evropsku uniju nesumnjivo garancija mirnog suživota i zajedničkog stvaralačkog kursa zemalja i naroda u regionu.

Grčka, zaključio je on, iskreno podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i spremna je da doprinese i podrži Podgoricu na ovom putu.