Senatorka Masačusetsa, demokrata Elizabet Voren koja vodi kampanju za predsedničke izbore u SAD, kritikovala je premijera Izraela Benjamina Netanjahua nakon što je izraelski vrhovni tužilac objavio da namerava da podigne optužnicu protiv njega u tri slučaja korupcije, prevare i izneveravanja poverenja.

"Najpre sramotni desničarski ekstremizam. Sada manipulisanje slobodom štampe, primanje mita i trgovina uslugama vlade. Optužbe protiv premijera Netanjahua su ozbiljne i zadiru u srce funkcionisanja demokratije", napisala je Voren na Tviteru, a preneo je Si-En-En (CNN).

Prvi deo njene poruke je aluzija na Netanjahuovo nedavno partnerstvo pred izbore 9. aprila sa rasističkom strankom Jevrejska snaga. Taj potez je još prošle nedelje osudila druga američka demokratska poslanica, Ejmi Klobučar koja takođe vodi predsedničku kampanju.

PROČITAJTE JOŠ: Udružili se Netanjahuovi rivali, optužuju ga da je izgubio dodir sa cionizmom

"Korupcija u Izraelu, u SAD, ili bilo gde drugde je rak koji preti demokratiji. Moramo da uzvratimo udarac. I možemo početi tako što ćemo imati hrabrosti da to tako nazovemo. Čak i među našim saveznicima. Posbno ovde kod kuće", napisala je Voren.

Izraelski mediji navode da senatori koji se nadaju da će postati predsednički kandidati retko komentarišu politiku Izraela. Međutim sada se desilo da to učine dve senatorke za nepunih nedelju dana i moglo bi se pripisati rastućim kritikama na račun Netanjahua u Demokratskoj stranci SAD.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija ponovo ispituje Netanjahua zbog korupcije

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit je juče objavio nameru da podigne optužnicu protiv Netanjahua posle saslušanja koje se očekuje posle izbora i trajaće po svoj prilici mesecima. Netanjahu je reagovao ostrašćenim obraćanjem javnosti preko televizije optuživši vrhovnog tužioca da je podlegao pritisku medija i levičara.