U idiličnoj atmosferi Davosa, ski-centra u švajcarskim Alpima, oko 3.000 pripadnika svetske političke i finansijske elite od danas do 25. januara debatovaće o svetskim burama na tržištima kapitala, neizvesnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta i trgovinskim ratovima.

I tema ovogodišnjeg foruma - "Globalizacija 4.0 - Oblikovanje globalne arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije", uz eru automatizacije, ukazuje na rastuću nejednakost i uspon populizma u svetu.

O elitnom karakteru skupa govori činjenica da se na njemu okupljaju šefovi država ili vlada i međunarodnih organizacija i poslovni ljudi, po pozivu organizatora Foruma, čiji je osnivač nemački profesor ekonomije Klaus Švab. Pored poziva, mnogi plaćaju i ulaznicu za Forum, koji je od prve teme 1971. godine, o usvajanju američkog načina upravljanja, prerastao u debatu o globalnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Pročitajte još - Samit u Davosu bez Putina, Trampa, Sija

Pozvani predstavnici civilnog društva, nevladine organizacije, lideri Ujedinjenih nacija i vladini zvaničnici ne plaćaju učešće, dok korporativni lideri daju 27.000 dolara po osobi. Korporacije plaćaju i godišnju članarinu Forumu od oko 60.000 dolara, dok čak 600.000 dolara staje status "strateškog partnera". Za poslovne ljude ova cena vredna je mogućnosti da na jednom mestu razgovaraju sa svetskom elitom.

Na oko 350 sesija, učesnici Foruma će govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize, a koliko su ova pitanja teška, govore ne samo protesti antiglobalista u Bernu, koji su redovni pratilac davoskih okupljanja, već i činjenica da ove godine sa Foruma izostaju neka od najmoćnijih imena iz sveta politike. Nijedan od lidera pet stalnih članica UN ne dolazi na Forum.

Pročitajte još - KRIZA U ZEMLjI: Tereza Mej propušta Davos

Predsednik SAD Donald Tramp ne stiže zbog finansijske blokade vlade, britanska premijerka Tereza Mej se bori s "bregzitom", a francuski predsednik Emanuel Makron s pokretom "žutih prsluka". Kinesku delegaciju predvodi potpredsednik Vang Ćišan, a ne predsednik Sji Đinping, dok šef Kremlja Vladimir Putin ne dolazi u Davos.

Učešće je potvrdilo 65 šefova država ili vlada i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija. Čak 37 šefova država ili vlada je iz Evrope i Evroazije.

BOGATAŠIMA "KAPNE" DVE I PO MILIJARDE DNEVNO

Nejednakost u raspodeli dohotka i bogatstva je "izvan kontrole", upozorila je humanitarna organizacija "Oksfam" uoči okupljanja u Davosu. Bogatstvo milijardera uvećalo se za 12 odsto prošle godine, odnosno za dve i po milijarde dolara dnevno, dok je bogatstvo 3,8 milijardi najsiromašnijih smanjeno za 11 procenata. Poreske stope za bogate i za korporacije pale su na najniži nivo poslednjih decenija, pa se "Oksfam" zalaže za uvođenje pravednijeg poreskog sistema. Kada bi jedan odsto najbogatijih pripadnika svetske populacije platilo samo 0,5 odsto ekstraporeza na svoje bogatstvo, prikupila bi se sredstva koja premašuju troškove školovanja 262 miliona dece i obezbeđivanja zdravstvene zaštite za 3,3 miliona ljudi, ocenjuje "O ksfam".